Országos tűzgyújtási tilalom van!

2022.03.13. 12:10

A szabadban is gyűjtse, ne gyújtsa! - Az elmúlt időszakban többször is munkát adtak a szabadtéri tüzek a Győr-Moson-Sopron megyei tűzoltóknak

A szabadtéri tűz kialakulásának különösen kedvez a mostani tavaszias idő, hiszen a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tűz is gyorsan továbbterjedhet.

kisalfold.hu

Forrás: Pixabay

Múlt vasárnap Nagyszentjánoson, hétfőn Koroncó és Ménfőcsanak között égett a száraz fű nagy területen, Lébényben pedig összehordott növényi hulladék tüze adott munkát a tűzoltóknak. Kedden Kisbajcs közelében kapott lángra a száraz fű, szerdán reggel pedig Győr külterületén a Koroncói úton égett az árokpart. Pénteken Darnózseli és Arak között lángolt a száraz fű, szombaton pedig több helyen is a szabadtéri tüzekhez riasztották megyénk hivatásos és önkéntes tűzoltóit. Tét Ürgehegyen körülbelül száz négyzetméteren égett az aljnövényzet, a tűz egy szerszámtárolóra is átterjedt. Lébényben összehordott fahulladék tüze terjedt át egy melléképületre, később Tarjánpusztára, majd Ágfalvára riasztották a tűzoltókat, utóbbi helyen mintegy ezer négyzetméteren csaptak fel a lángok - idézte fel az elmúlt napok tűzeseteit a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

 

Országos tűzgyújtási tilalom van

 

Március 10.-e csütörtöktől, tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Fokozott tűzveszély időszakában tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. Ide kell érteni a tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, a parlag és gazégetést is.

 

A tavaszias időben sokan nekifognak a kerti munkáknak. Fontos, hogy a rendkívül száraz időben a növényi hulladéktól ne égetéssel szabaduljunk meg - figyelmeztetnek a tűzoltók. 

 

Azt tanácsolják, az összegyűlt növényi hulladékokat úgy gyűjtsük össze, hogy az ne károsítsa egészségünket, ne szennyezze környezetünket.

A leghasznosabb módszer, ha saját magunknak készítünk komposztálót. Így összegyűjthetjük a telek egyik sarkában elhelyezett gyűjtőben a természetes úton lebomló zöldhulladékot, amit később komposzt formájában használhatunk a talaj feljavítására.

Másik környezetbarát megoldás a biokuka használata, vagy ha nagyobb mennyiségű kerti hulladék keletkezik, akkor lehetőség van a hulladékudvarok valamelyikén is elhelyezni azt. Ezeket a hulladékokat is újrahasznosítják.

Mindegyik megoldással kíméljük környezetünket, a levegő minőségét, ezáltal egészségünket is.

 

A szabadtéren keletkező tüzek gyakori oka az eldobott égő cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében kiránduláson, túrázáskor a csikket ne dobják el, gyűjtsék össze megfelelő, nem éghető anyagú, hordozható tárolóban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában