Korábban embert is ölt

2021.07.06. 11:45

Győrben hoznak ítéletet annak a rablónak az ügyében, aki riasztópisztollyal többször is arcon lőtte a dohánybolt eladónőjét

A korábban emberölés miatt halálraítélt férfit a feltételes szabadsága alatt elkövetett bűncselekmények miatt kétszer már végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték.

kisalfold.hu

Forrás: Illusztráció

A Szombathelyi Törvényszék a 2021. május 6. napján kihirdetett ítéletében a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és fegyveresen elkövetett rablás bűntette miatt halmazati büntetésül, mint többszörös visszaesőt 12 év fegyházbüntetésre, mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozza.

A férfi múltjában emberölés is szerepel, ezért 1989-ben halálbüntetésre ítélték, amit kegyelemből életfogytig tartó szabadságvesztésre változtattak. Feltételes kedvezménnyel húsz év után engedték szabadon – tudtuk meg a Győri Fellebbviteli Főügyészségtől.

Feltételes szabadsága alatt a vádlott, magához vette az engedély nélkül tartott gáz- és riasztófegyverét és a korábban vásárolt álarcot, majd kerékpárral ment a dohánybolthoz. Ott felvette a maszkot, majd bement, és az eladó arcára szegezve a gáz- és riasztófegyvert, tőle a napi bevétel átadását követelte. Annak ellenére, hogy a trafik eladója azt mondta neki, hogy átadja a pénzt, csak ne bántsa, a vádlott a nőt közvetlen közelről arcon lőtte, majd követte a nőt aki a pénztárgéphez indult, miközben durva szavakkal sürgette és többször megütötte őt. Miután az egyik ütésétől az eladó beesett a pult mögé, föléje hajolva ismét közvetlen közelről fejbe lőtte. A férfi végül 185.655 forint bevétellel menekült el a helyszínről, és kerékpárral visszatért a lakóhelyére. A gáz- és riasztófegyverrel leadott lövések folytán az életveszélyes sérülés keletkezésének közvetlen reális lehetősége fennállott – közölte a másodfokon eljáró ügyészség.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség szerint a kegyelemből átváltoztatott életfogytig tartó szabadságvesztéséből engedélyezett feltételes szabadsága alatt elkövetett bűncselekmények miatt kétszer már végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt, cselekményét gátlástalanul, indokolatlan brutalitással elkövető, a sértettnél pszichikus következményeket is előidéző, a társadalmi együttélés szabályainak betartására alkalmatlan vádlottal szemben indokolt és szükséges a szabadságvesztés mértéke, és törvényesek az ítélet további rendelkezései.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában