Látni és látszani rendőrségi kampány

2020.11.11. 06:25

Mutatjuk azokat a megyei szervizeket, amelyek vállalták az autók ingyenes őszi átvizsgálását

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság idén október 19. és december 6. között tartja „Látni és látszani 2020” kampányát, amellyel szeretnék felhívni a figyelmet az őszi időjárás okozta vezetésbiztonsági kihívásokra.

Szeghalmi Balázs

20191128 Pécs Láthatósági mellényeket és egyéb eszközöket vehettek át az érdeklődők a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság udvarán Fotó: Laufer László LL Új Dunántúli Napló

Forrás: Mediaworks-archívum

Fotó: Laufer László

Időszerű akció

Az őszi óraátállítás után vagyunk. Ezt követően a délutáni fényviszonyok csökkennek, gyorsan sötétedik novembertől. A legtöbben 16 óra után indulnak haza, a gyalogosok, kerékpárosok fokozott veszélyben közlekednek a félhomályban. Nem a véletlen számlájára írható, hogy a legtöbb gázolás ősz végén történik.

Ingyenes ellenőrzés

Nézzük, mit tehetnek az autósok a balesetek elkerüléséért. Első körben vizsgáltassák át kocsijuk világító és fényjelző berendezéseit, gumiabroncsait, valamint ellenőriztessék látásukat. Erre térítésmentesen van lehetőség megyénkben is. A vizsgálatokon megjelent gépjárművezetők részére a kampányhoz csatlakozott szervizek igazoló lapot adnak át, mely bizonyítja, hogy autójuk megfelelt a jogszabályokban előírtaknak.

A csatlakozott optikusoknál ingyenes látásellenőrzésre van lehetőség, ahol szintén igazoló lapot kapnak a résztvevők. Győr-Moson-Sopron megyében kilenc szerviz és három optikus csatlakozott a kampányhoz. Íme, az elérhetőségek.

Féktávok

Megyénkben a bringások és gyalogosok jelentős része még mindig nem használ láthatósági mellényt az őszi szürkületben. „Gyalogosként azért kell legalább 50 méterre az autóstól láthatóvá tenni magunkat szürkületben, mert 50 km/órás sebességnél 27 méter a féktávolság. Ez hét és fél átlagos hosszúságú kocsinak felel meg. Ráadásul a nagyvárosokban az átlagtempó közelít a 60 km/órás sebességhez. Ebben az esetben már 41-42 méter a féktávolság.

A sebességhatárokat tartó autós a kerékpárosokat 150-200 méterrel maga előtt észreveszi, ha jó a láthatósági mellény. Minél nagyobb a sebesség, minél rosszabbak a látási viszonyok, annál később vesz észre bennünket a vezető” – érvelt a láthatósági mellény mellett Makai Zsuzsanna, a Győri Rendőrkapitányság kiemelt baleset-megelőzési főelőadója. Ne feledjék: a fényvisszaverő csíkok életet menthetnek az év hideg hónapjaiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában