Időjárás

2023.07.17. 06:57

7 napos időjárás előrejelzés - Tovább folytatódik a kánikula a hét első felében Győr-Moson-Sopronban is

Tovább folytatódik a kánikula a jövő hét első felében, hétfőn a délkeleti országrészben a 39 Celsius-fok sem kizárt - írta az MTI

Kisalföld.hu

Kánikula - Illusztráció: pixabay.com

Hétfőn sok napsütésre kell számítani fátyol- és gomolyfelhők mellett. Főként az ország északi felén szórványosan lehetnek záporok, zivatarok, amelyeket akár felhőszakadás is kísérhet. A nyugatira, északnyugatira forduló szél megélénkül, zivatarok környezetében akár viharos lökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 38 fok között várható, de délkeleten egy-egy helyen 39 fok sem kizárt.

Kedden napos időre van kilátás, gomoly- és fátyolfelhőkkel. Általában száraz idő lesz, legfeljebb egy-egy zápor fordulhat elő. Többfelé megélénkül az északi, északnyugati szél. Hajnalban 16-23, délután 30-36 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán erőteljes gomolyfelhő-képződés, illetve a fátyolfelhőzet mellett általában többórás napsütésre lehet számítani. Több helyen valószínű záporeső, zivatar, helyenként heves zivatar is kialakulhat. A déli, majd északnyugati szél néhol megerősödik, zivatarban viharos lökések is lehetnek. A minimum-hőmérséklet 14-22, a maximum 28 és 35 fok között várható, északkeleten mérhetik az alacsonyabb, a déli határvidéken a magasabb értékeket.

Csütörtökön sok napsütés várható, gomoly- és fátyolfelhőkkel. Helyenként kialakulhat záporeső, zivatar. Az északi, északnyugati szél néhol megélénkül, zivatarban megerősödhet. A hajnali 14-22 fokról 28 és 34 fok közé emelkedhet a hőmérséklet.

Pénteken erőteljes gomolyfelhő-képződésre és fátyolfelhőzetre is számítani lehet, több helyen előfordulhat záporeső, zivatar. A szél zivatar környezetében megerősödik. Hajnalban 14-22, délután 27-34 fok valószínű.

Szombaton erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhőzet mellett általában többórás napsütés valószínű. Több helyütt kialakulhat zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északnyugati szél, zivatarban viharos lökések is lehetnek. A minimum-hőmérséklet 15-22, a maximum 26 és 32 fok között várható.

Vasárnap a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában sok napsütésre van kilátás, csak elszórtan valószínű záporeső, illetve zivatar. A szél csak zivatar térségében erősödhet meg. A hőmérséklet a hajnali 14-20 fokról 26 és 32 fok közé emelkedik.

Villámárvíz sodort magával autókat az Egyesült Államokban - öten meghaltak, ketten eltűntek

Pennsylvania állam hatóságai vasárnap is kerestek két eltűnt kisgyereket a szombati villámáradás után, amiben öt ember meghalt, amikor autójukat elragadta a hirtelen az útra ömlő víztömeg.

Az Egyesült Államok északkeleti részét sújtó heves esőzések vasárnap is folytatódtak. Connecticut, Massachusetts, Vermont és New Hampshire államok egyes részeiben villámáradásokra adtak ki figyelmeztetést, és tornádók veszélyére is felhívták a figyelmet.
New York város repülőterein több mint 600 járatot töröltek a viharok miatt vasárnap, és több ezer lakásban volt áramkimaradás. Kathy Hochul kormányzó arra kérte a lakosságot, hogy a viharok idejére nem mozduljon ki otthonából.

Pennsylvania hatóságai vasárnap arról számoltak be, hogy az állam keleti részén, New Jersey állam határán fekvő Upper Makefield Township településen öt ember meghalt, valamint egy 9 hónapos csecsemőt és kétéves testvérét keresik. Az áldozatok közül négyen egy dél-karolinai család tagjai voltak, akik rokonaikat látogatták meg, amikor gépkocsijukat villámáradás magával ragadta; az apa és négyéves fia még ki tudott menekülni, az anya, a nagymama és két kisebb gyerek viszont már nem.

A helyi rendőrség beszámolója szerint egy közeli patakból a hirtelen lezúduló eső miatt mintegy másfél méter magas víztömeg zúdult az útra, amelyen tucatnyi jármű haladt, és amelyek közül a víz hármat elsodort. A víz erejét jelzi, hogy a mentőegységek beszámolója szerint volt olyan autó, amelyet két és fél kilométerrel távolabb találtak meg.

Az Egyesült Államok délnyugati részén ugyanakkor a hőség miatt van érvényben változatlanul időjárási riasztás. Elsősorban sivatagos államokat, Arizonát és Nevadát, valamint Texas egyes részeit érinti a rendkívüli és elhúzódó forróság, ami számos helyen 40 fokot meghaladó napi csúcshőmérsékleteket jelent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában