Időjárás

2022.07.26. 16:36

Zivatarveszély miatt riasztást adtak ki egész Győr-Moson-Sopron megyére

MTI

Fotó: Mediaworks Archívum/Pesthy Márton

Egész Győr-Moson-Sopron megyére elsőfokú riasztást adott ki heves zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az érintett területeken kialakuló zivatarokat viharos szél, jégeső és rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék kísérheti. A katasztrófavédelem mindenkitől azt kéri: kövessék a meteorológiai riasztásokat, a vízpartokon a viharjelzéseket.

Mint írták: először a Dunántúl északi és nyugati felén, majd a nap folyamán egyre többfelé lehet majd számítani zivatarra, legnagyobb eséllyel és legnagyobb számban a dunántúli területeken, valamint az Északi-középhegység térségében. A zivatarokat rövid idő alatti jelentős mennyiségű csapadék kísérheti: a Dunántúl délnyugati felén akár 20-30 milliméternyi. Emellett viharos széllökésekre és jégesőre is készülni kell.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője azt javasolja, az érintett területeken a kerti bútorokat, szerszámokat, növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá.

A vízpartokon tartózkodóktól azt kéri: "vegyék komolyan a tavi viharjelzőrendszer jelzéseit". Percenként 45 villanás elsőfokú viharjelzést jelent: ez esetben a parttól csak 500 méteres távolságra szabad a vízbe menni. Ha percenként 90 villanást észlelnek, az már másodfokú viharjelzést jelent, ilyenkor ki kell jönni a vízből - hangsúlyozta Mukics Dániel.

Ha valaki leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, jelezze a 112-es segélyhívón! - kérte az OKF szóvivője.

Nyugaton sok helyen több mint 10 fokkal mérséklődött a kánikula

A hidegfront hatására az ország nyugati felében sok helyen több mint 10 Celsius-fokkal mérséklődött egy nap alatt a kánikula. Ezzel egyidőben a keleti tájakon még magasabb értékeket is mértek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által kedden közzétett térképről.

Facebook-bejegyzésükben úgy fogalmaztak: "araszol a hidegfront kelet felé". Mögötte jelentősen visszaesett a hőmérséklet az előző naphoz képest, nagy területen 10 fokkal alacsonyabb értékeket mértek kedden, mint 24 órával korábban.

Honlapjukon az aktuális időjárást mutató térképen is látható, hogy az ország nyugati felében jellemzően 20 fok körüli értékeket mértek. Ugyanekkor keleten főként 30 fok felett, délkeleten helyenként 37 fokot is regisztráltak.

A jelenlegi előrejelzés szerint viszont a következő napokban ismét fokozódik a felmelegedés, amelyet hétvégén egy újabb hidegfront enyhíthet majd.

Az országos tisztifőorvos múlt szerdától eredetileg szombat éjfélig rendelte el a legmagasabb fokozatot, a harmadfokú hőségriasztást, ezt később e hét kedd éjfélig hosszabbította meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában