Időjárás

2021.12.24. 07:58

Figyelem! Jó eséllyel ónos esőre ébredünk szenteste napján Győr-Moson-Sopron megyében

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a reggeli és délelőtti órákban ónos eső várható.

kisalfold.hu

Forrás: MW-archívum

Az éjjel érkezett csapadékrendszer a nap folyamán kelet felé fokozatosan elhagyja a térségünket. Havazás legtovább az északkeleti országrészben tarthat ki, Szabolcs megye keleti felében akár 5 cm-t elérő hómennyiség is összegyűlhet. A délelőtti órákban várhatóan fokozatosan vált át havas esőbe, ónos esőbe, majd esőbe a csapadék halmazállapota, legkésőbb az északkeleti területeken.

 

Az ónos eső várható mennyisége 0,1-1 mm. A csapadékrendszer átvonulását követően kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség nem várható - adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

A rendőrség jó tanácsai

 

Az ónos eső miatt az utakon mindenkit fokozott óvatosságra és a szokásosnál körültekintőbb közlekedésre intünk - közölte a rendőrség. Ködben, csapadékos időben kiemelten fontos a helyes világításhasználat. Rossz látási viszonyok között a nappali menetfény sok esetben kevés a jó látáshoz és a láthatósághoz.

 

A ködlámpa nagy ködben, esőben, hóesésben hasznos, mert javítja a láthatóságot, viszont amint javulnak a látási viszonyok, le kell kapcsolni, mert nagyon zavarja a mögöttes forgalmat, és erős fénye miatt megtévesztő, összekeverhető a féklámpával. Ez a hátsó ködzárófényre is igaz. Ennek fényereje nagyobb, mint a helyzetjelző lámpáé, ezért is észlelhető nagyobb távolságból.

 

Csúszós úton a gépjárművezetőknek számolnia kell azzal, hogy mind a megállás, mind a kanyarodás komoly koncentrációt igényel, de még az egyenes haladás is nagyobb óvatosságot követel. Amennyiben az autó fara elkezd oldalra enyhén kitörni, finom ellenirányú kormánymozdulattal korrigáljuk!

 

Téli úton kerülni kell az előzést, és elővigyázatosan, lassítva kell elvégezni a kikerülést, nem a szárazutas rutinsebességgel! Csúszós útszakaszokhoz közelítve vegyünk vissza a tempóból! Ha baj van, és az autó megcsúszik, semmiképp sem a satufék a megoldás. Érdemesebb nagyobb követési távolságot tartani, hogy legyen időnk reagálni a kialakuló helyzetre, akár arra, hogy fékezve blokkol a kerék!

 

Használjuk a motorféket, üresben lehetőleg ne guruljunk, motorfékkel lassítva kisebb az esély a kerék blokkolására! Hamar váltsunk fel kéziváltós autóban, hogy a keréknek kisebb esélye legyen az elkaparásra! Az automata váltót tegyük téli állásba!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában