Béremelést követelnek

2024.03.31. 14:00

Ezer dolgozó sztrájkolt a sopronkövesdi Autoliv-ben

Hat órára leállt a termelés szerdán a sopronkövesdi Autoliv gyárban, ahol mintegy ezer magyar és ukrán munkavállaló sztrájkolt béremelésért. A Vasas Járműbiztonsági Alkatrészgyártó alapszervezet titkára, Marstisné Horváth Marianna hangsúlyozta, addig folytatják a sztrájkot, amíg az csak szükséges a céljaik eléréséhez.

Papp Fanni

Fotó: Máthé Daniella

A sopronkövesdi Autoliv munkavállalói már az előző héten tartottak egy kétórás figyelmeztető sztrájkot, amely a dolgozók egységes támogatásával zajlott le. A termelés teljesen megállt erre a két órára, a sok irodai dolgozó csatlakozása pedig egyértelműen megmutatta, hogy a Vasas követelései pontosan visszatükrözik a munkavállalók akaratát. Ugyan a munkáltató egyoldalúan bevezette az alapbér 13 százalékos emelését, de a szakszervezet nem tudta elfogadni a ajánlatot. Így szerdán újabb sztrájkot tartottak, ahol ezer dolgozó hat óra hosszára megszüntette a munkavégzést.

- A figyelmeztető sztrájkot követően a cég elállt attól, hogy csökkentse a dolgozók béren kívüli juttatását. Korábban 160 ezer forintos üdülési jutalmat kaptak a munkavállalók, de a cég ezt szerette volna százezer forintra csökkenteni. Továbbá a munkáltató egyoldalúan bevezette az alapbér 13 százalékos emelését, amit el fogadtunk volna, ha január 1-jétől számolják az emelést. Az Autoliv azonban nem akarja teljesíteni a januárig visszamenő béremelést. Teljesült viszont a szellemi állomány béremelése. A bérköveteléseinek még erősebb nyomatékot adva szerdán hat órás sztrájkba kezdtek a magyar és ukrán munkavállalók - mondta el a Kisalföldnek Marstisné Horváth Marianna. 

A Vassas alapszervezet titkára elmondta, a figyelmeztető sztrájkot követően a cég igazgatója szabadságra ment, így érdemi megállapodás még nem született. - Remélhetőleg hamarosan visszatér az igazgató a szabadságáról és folytathatjuk a bértárgyalást. A dolgozók nem fogják feladni, így ha szükséges folytatni fogják a sztrájkot - tette hozzá Marstisné Horváth Marianna.

Béremelést követelnek a sopronkövesdi Autoliv dolgozói. A követelések között szerepel, hogy az operátori és az úgynevezett DLS állományban lévők januárig visszamenőleg 15 százalékos bérfejlesztést kapjanak. A bérfejlesztést az indirekt (kiszolgáló tevékenységet végző) fizikai állományban lévők pedig 12 százalékos béremelésben részesüljenek. Mindezen felül szeretnék az étkezési hozzájárulás összegének emelését a saját munkavállalók részére 15 ezer forint összegben, és évi 160 ezer forintos üdülési jutalmat úgy, hogy a juttatás feltételei azonosak maradnak a 2023-as évivel. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában