Ásványvíz 136 méter mélyről

2024.03.21. 06:59

Hisznek a palackok zöld körforgásában - Egyedi rendszert kialakító ásványvíz-palackozó nyílt Pannonhalmán - videó, fotók

Idén év eleje óta ásványvíz-palackozó működik Pannonhalmán. Az eddig is közismert volt, hogy a Győr közeli kisvárosban remek minőségű vizeket rejt a talaj. Legalább ennyire jó hír, hogy az Oonly vízmárka alapítója, Polony István zöldszemlélettel, hazánkban egyedülálló módon gondolkodik a műanyag palackok körforgásáról, újrafelhasználásáról.

Szeghalmi Balázs

Polony István ügyvezető igazgató és Vas Gábor polgármester az Oonly ásványvíz pannonhalmi üzemében, kezükben a 25-ször használható, masszív palackokkal. Fotó: Cseh Róbert

Fotó: 0

  • „A termékünket a kiváló minőségű, természetesen magas metakovasav- és magnéziumtartalmú, 136 méter mélyről érkező ásványvíz mellett a környezettudatos szemléletre építjük.
  • Bízom benne, hogy hazánkban is egyre többen figyelnek arra, hogy amikor lehetséges, feleslegesen ne terheljék az életterüket műanyagalapú csomagolókkal vagy PET-palackokkal – kezdett történetükbe Polony István.
  • A palackok esetében 80 százalékkal kevesebb műanyagra van szükség, mint az egyszer használatos PET-palackoknál.

Hosszabb élettartam

„Friss felmérések szerint Németországban már a lakosság több mint fele meggondolja, milyen palackban visz haza ásványvizet, üdítőt, miközben hangsúlyozom: ez nálunk is egyre több családban fontos szempont. A pannonhalmi üzemünk rendszere lehetővé teszi, hogy a palackokat újrafelhasználjuk, mielőtt újrahasznosítanánk azokat. Így ezeknek a palackoknak az élettartama sokkal hosszabb, mint az egyszer használatos PET-palackoké” – folytatta Polony István, majd stábunkat körbevezette a vadonatúj, alig két hónapja nyílt pannonhalmi üzemben.

Miközben a palackok tisztításáért felelős gigantikus mosogatógépet vesszük szemügyre, éppen arról beszélgetünk, hogy semmi új nincs a nap alatt, nem találták fel a spanyolviaszt az Oonly beruházói. Sokkal inkább visszanyúlnak olyan rendszer alapjaihoz, ami bizony a ’90-es évek közepéig Magyarországon is jól működött. Egészen pontosan arról van szó, hogy három évtizede sokan visszaváltható, a mostani PET-palackoknál jóval vastagabb, strapabíróbb műanyag üvegekben vásárolták az üdítőket, majd üresen vitték vissza ezeket a boltokba. Az új évezred elején ez a lehetőség sajnos kiveszett a mindennapjainkból, ám a pannonhalmi székhelyű ásványvízüzem szeretné az említett körforgást visszahozni.

Csíramentesítő tisztítás

„A Csehországból érkezett palackjaink átlagosan 25 alkalommal tölthetők újra és újra ásványvízzel. Így egyetlen palack akár 37,5 liter víz fogyasztására alkalmas. Ami ennél is lényegesebb: egyetlen cserepalack esetében több mint 80 százalékkal kevesebb műanyagra van szükség, mint a mindössze egyszer töltött PET-palackoknál. Vagyis klasszisokkal kisebb karbonlábnyomot hordozunk majd, mint más gyártók” – hallottuk Polony Istvántól.

Az Oonly ügyvezető igazgatója hozzátette: minden palackjuknak 250 forintos bérleti díja van, majd a Pannonhalmára visszaszállított üvegeket csíramentesítő tisztítási eljárással fertőtlenítik. A zöldszemléletű „palackkeringő” kialakításakor arra is figyeltek az ötletgazdák, hogy a papírcímke, illetve a kupak szintén 100 százalékban újrahasznosítható legyen, vagy 6–12 palackot zsugorfólia helyett sokszor bevethető, dizájnos rekeszekbe helyezzenek. Mind az ásványvíz minőségét, mind a palackok tisztaságát naponta hitelesítik az üzem laborjában.

Jelenleg tizenhárman dolgoznak az új pannonhalmi üzemben. Felvételünkön Gérecz Ákos palackos ásványvizekkel. Fotó: Cseh Róbert

Napi 17–20 ezer palack

„A fővárosban és a Balaton környékén működő online rendeléseket és kiszállításokat végző kifli.hu oldalán már megjelentünk, s hamarosan a boltok polcain is ott leszünk. Jelenleg napi 17–20 ezer palackot termelünk, a bubimentes vizünk egyelőre picivel népszerűbb, mint a szénsavas. Terveink szerint jövőre már évi több mint 10 millió palack ásványvizet töltünk a környezetkímélő refPET palackokba” – zárta szavait Polony István.

Tizenhárom munkahely

„Kezdetektől fogva szimpatikus az Oonly beruházóinak zöldszemlélete. Illeszkedik ahhoz a környezettudatos, turizmusra épülő koncepcióhoz, amelyet évekkel ezelőtt fogalmaztunk meg Pannonhalmán. Jelenleg 13-an dolgoznak a palackozóban, a helyieknek kedvezményes vásárlási lehetőséget is biztosít a cég” – mondta Vas Gábor, Pannonhalma polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában