Adóügyek

2024.02.03. 13:53

Súlyos összegekbe kerülhetnek a késve kiállított számlák Győr-Moson-Sopronban is

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kockázatelemző rendszerén fennakadt az az ingatlan-bérbeadással és -üzemeltetéssel foglalkozó cég, amelynek az áfabevallása az Online Számla rendszer adataihoz képest kevesebb fizetendő adót tartalmazott - írta sajtóközleményében a NAV.

Kisalföld.hu

Az áfabevalláshoz kapcsolódó számlákat, szerződéseket, teljesítésigazolási dokumentumokat bekérték és megvizsgáltak a revizorok, majd összevetették azokat az Online Számla rendszer adataival, és komoly ellentmondásokat állapítottak meg. Több olyan számlát is találtak, melyeket az adózó a bevallás benyújtása után bocsátott ki, és töltött fel az Online Számla rendszerbe, holott azok teljesítési időpontjai az adott bevallási időszakra vonatkoztak.

A revizorok jelzésére az adózó önellenőrzést nyújtott be, amiben több mint 6 millió forinttal több befizetendő adót tüntetett fel.

A számla szabályszerű kiállítására általános esetben 8 napot biztosít az áfatörvény, melyre azért is kell kiemelten figyelnie egy vállalkozásnak, mert a számlakibocsátási kötelezettség késedelmes teljesítése természetes személyek esetén akár számlánként kétszázezer, nem természetes személyek esetén akár számlánként félmillió forint mulasztási bírságot is maga után vonhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában