Tony Stark is repesztett vele

2023.11.21. 06:52

Újabb ikonikus Audi sportautó búcsúzik - A Győrben készült bivalyerős motorok a Lamborghinikben élnek tovább - videók, fotók

Régóta rebesgetik, hogy a győri Audi TT modellek mellett az R8-tól is búcsút int a négykarikás márka. A hír igaz, már a Tony Starkot alakító Robert Downey Jr. sem taposhatja többet az Audi R8 pedálját

Kisalföld.hu

Fotó: Audi Magyarország

Az amerikai Audi vállalat szeptemberben arra kérte az Audi rajongókat, hogy segítsenek tisztelegni az autózás egyik ikonja, az Audi R8 előtt. Azt a Le Mans-i versenyzés ihlette járművet, amely egy generáció meghatározó szuperautójává vált. Egy remek videóval búcsúznak az egyik legbitangabb Audi modelltől, amelynek szíve, vagyis motorja a győri szakemberek keze munkája.

Az R8 V10 GT búcsúszériáját tavaly mutatták be, amelyet ezt követően még elektromos hajtással is piacra dobtak. A 12 éve gyártott modell sikertörténetének azonba vége szakad idén, így egy hangulatos videóval búcsúznak a gyártók. A “The Last Lap” (Az utolsó kör) című klip készítéséből a rajongók is kivették a részüket, ők dönthettek a történetről, a helyszínről és a zenéről.

A hírrel kapcsolatban megkerestük az Audi Hungariát is, akik megerősítették, hogy jövőre már biztosan nem gyárt az anyavállalat R8 járműveket, azonban a benne dobogó V10 motorok maradnak a győri palettán. Ahogyan most is, a jövőben is a Lamborghinikbe építik be.

Az Audi legdurvább utcai sportautójnak karrierje a kétezres évek elején kezdődött. Az első generáció 2006-ban érkezett, kezdetben 4,2-es V8-as motorral kínálták, a 420 lóerős konfiguráció kizárólag négykerékhajtással létezett. Később tüzesebb változatot is készítettek belőle: 5,2-es V10-es közvetlen befecskendezéses szívómotorral is választhatták a vevők a sportkocsit.

Az 525 lóerő 3,9 másodperces 0-100-at tett lehetővé, a végsebessége 316 km/h. Ennél még gyorsabb a GT változat volt, ahol 100 kilót lefaragtak a súlyából. 

A második generációt 2015-ben kezdték el gyártani, itt már V10-es motorral. Az autó nem csak erősebb, de könnyebb és merevebb is lett, és a kézi váltó helyett automatára váltottak. Az 5,2-es szívómotor 540 lóerővel készült, a V10 Plus 610 lóerőt produkált.

A harmadik, 2018-as generációnál pedig tovább fokozták az erejét. A súlya csökkent az RWD verzió 2019-es megjelenésével, illetve a quattro hajtás elhagyásával hátsókerék-hajtásúvá vált az Audi.

A modell gyártás befejezése előtt az Audinál már hagyomány, hogy egy limitált szériás változattal zárnak le meghatározó korszakokat, így 333 R8 Competition változat is készült. A teljesítménye pedig 620 lóerő, 565 Nm nyomatékkal.

Az elegáns sportautó modell többször feltűnt a filmvásznon is, például Tony Stark, a Marvel Vasembert című trilógiájának főszereplője is ilyen kocsit birtokolt a szuperhős filmjében.

Emellett Christian Grey-t alakító Jamie Dornan is Audi R8-al gördült be a "Ötven árnyalat" forgatásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában