Pályaválasztás előtt

2023.11.19. 09:43

Négy iskola diákjait hívták meg - Könnyebb döntéshez segítették a fiatalokat Rábatamásiban - fotók

Hagyományteremtő céllal rendezték meg az első Pályaválasztási Napot a Rábatamási Móra Ferenc Általános Iskolában.

Vámos Annamária

Fotók: Rábatamási Móra Ferenc Általános Iskola

- Azt látjuk, hogy nyolcadik osztályban a tanulók nehezen választják ki, mivel szeretnének foglalkozni a jövőben. Nagy többségük nem tudja, milyen iskolában tanuljon tovább. A rendezvény célja az volt, hogy a gyerekek közelebbről megismerkedjenek a szakmákkal. Környékbeli iskolákat és szakembereket hívtunk meg, akik testközelből mutatták be mindennapi tevékenységüket, szakmáik alapjait. - mondta el Gönye-Tóth Anett a Rábatamási Móra Ferenc Általános Iskola igazgatója.

Négy iskola képviseltette magát a Pályaválasztási Napon, a kapuvári Berg Gusztáv Szakképző Iskola, Csornáról a Kossuth Lajos Szakközépiskola és a Hunyadi János Technikum, valamint a Csukás Zoltán Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola. Ismertették intézményeiket és gyakorlati bemutatókat is tartottak. A Hunyadiból ügyviteli, illetve rendvédelmi szakokról két volt rábatamási növendék érkezett és mesélte el tapasztalatait. Szakács és cukrász is részt vett a rendezvényen, és a diákok fondantból figurákat alkothattak.

A műkörömépítő szakmába is betekinthettek a tanulók, és a szakembertől láthatták az aprólékos díszítés fortélyait. A fodrásztól fonatok készítését, hajvasalást és a hajszobrászat mikéntjét figyelhették meg. A kozmetikus az arctisztítást mutatta meg a gyerekeknek, akik ezek után még arcmasszázst is élvezhettek. Dr. Szalai László háziorvos beszélt szakmájáról, és hogy kiknek ajánlja az orvoslást.

Egy helyi, generálkivitelező cég képviselői az ácsmesterséget mutatták be, bevezették az érdeklődőket a lemezvágásba és egyéb tetőfedéssel kapcsolatos feladatokba. A kőműves és egyben burkoló szakember a járólapozás technikáit mutatta be a gyakorlatban. A Csornai Rendőrkapitányságról is érkeztek, hogy bemutassák a rendőri szolgálatot, a bűnözők elfogásának technikáját, ujjlenyomat olvasást, illetve útlevél eredetiségének vizsgálatát szemléltették.

A községben vannak kézműves mesterségekkel foglalkozó szakemberek, akiktől a gravírozást, a pirográfiát ismerhették meg, illetve a virágkötészetről is tanulhattak a fiatalok, cserépbábúkat készítettek, valamint szaténszalagokból alkothattak díszeket. A számok világába egy mérlegképes könyvelő vezette be az iskolásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában