71 települést érint

2023.10.01. 15:08

Hulladékgazdálkodás: fejlesztések közel egymilliárd forintért Mosonmagyaróvár térségében

Közel egymilliárd forint értékben fejlesztette a hatékonyabb hulladékgazdálkodási rendszer feltételeit 71 települést érintően a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás. Változás, hogy a háztartási hulladék Csérre és Győrbe kerül, nem a jánossomorjai lerakóba.

Mészely Réka

A szemléletformálásra is odafigyeltek – emelte ki Hancz Attila.

Fotó: Mészely Réka

A 71 települést összefogó Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 860 millió forintos pályázati támogatással 960 millió forint értékben végzett fejlesztéseket egy projekt keretében, melynek záróakkordját a napokban tartották a városházán. 

– Az uniós csatlakozás után felgyorsult a folyamat, miszerint a hulladékgazdálkodásban az uniós normáknak megfeleljünk. Ebben a folyamatban voltak hullámhegyek és hullámvölgyek – kezdte beszédét Árvay István, a társulás elnöke. Összegzése szerint három projektben 6,8 milliárd forint értékben tudták fejleszteni a hulladékgazdálkodást eszközökkel, beruházásokkal. 25 helyszínen hulladéklerakók állnak rendelkezésre. A szelektív hulladékszigetek jó működéséhez szemléletváltásra lenne szükség, a házhoz menő szelektív gyűjtésnél azonban pozitív az eredmény. Kihívást jelentett, hogy 71 településen kellett egységesíteni a hulladék­gazdálkodási rendszert. To­vábbra is a Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. alvállalkozójaként végzi a szemétszállítást Mosonmagyaróváron és Csorna környékén júliustól, viszont változás, hogy a háztartási hulladék Csérre és Győrbe kerül, nem a jánossomorjai lerakóba. 

Hancz Attila, a Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a hulladékgazdálkodás egy folyamatosan fejlődő ágazat. Bemutatta a legutóbbi projekt eredményeit: a térségben a kommunális szilárd hulladék gyűjtésének feladatait ellátó logisztikai rendszert modernizálták, különböző gyűjtőjárművekkel bővült a járműpark. Beszereztek 60, 120, 240 és 1100 literes edényzetet a vegyes gyűjtés fejlesztéséhez. Modernizálták a lomtalanítást, több gépet vásároltak a jánossomorjai hulladékkezelő központba. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában