Mezőgazdasági elemzés

2023.08.28. 06:36

Indul a gazdaszámtan a betakarítás után Győr-Moson-Sopronban

Vármegyénkben befejeződött a nyári betakarítású növények aratása. A terméshozam az országos átlaghoz hasonló lett és a felvásárlási árak is ahhoz hasonlóan mozogtak. A háborús helyzet is befolyásolja az európai piacot – jelentette ki a szakminiszter.

Cs. Kovács Attila

Takács László bősárkányi gazda birtokán a betakarítás rendben ment. A termésmennyiség az országos átlag körül alakult. Fotó: Cs. Kovács Attila

  • „Hazánkban jórészt befejeződött az aratás, az ország kenyere a kihívások ellenére is biztosított” – közölte Nagy István.
  • Az agrárminiszter a Magyarok Kenyere Program csornai búzaösszeöntő rendezvényén számolt be az elért eredményekről, hangsúlyozva, hogy a gabona és az olajos növények felvásárlási árának alacsony szintje kihívásokat okoz.
  • Győr-Moson-Sopronban gyakorlatilag befejeződött a betakarítás, az országos átlaggal szinte megegyező hozamokkal.
  • A gazdák a Kisalföld érdeklődésére kiemelték, hogy terményeikért idén feleannyit fizettek a felvásárlók, mint tavaly.
  • Árcsökkenés 6000 forint Az őszi búzáért ekkora összeget adtak mázsánként. Éppen felét, mint tavaly.
  • A búzáért feleannyit adtak, mint egy évvel ezelőtt, az árpa ára harmadára esett vissza.

Terméshozamok

A gazdák a Kisalföld érdeklődésére kiemelték, hogy terményeikért idén feleannyit fizettek a felvásárlók, mint tavaly. Az őszi árpa országos átlagban hektáronként 5,5 tonna termést adott, ami elmarad a várakozásoktól, tájékoztatott Nagy István. A búza átlaga 5,6 tonna lett hektáronként, a tavaszi árpa aratása 4,4 tonnás átlaggal fejeződött be országosan. A rozs várhatóan 3,3 tonnát produkál.

Az agrárminiszter vármegyei adatokat is közölt: őszi árpát csaknem 26 ezer hektáron arattak a térség termelői, 5,3 tonnás átlagot regisztráltak hektáronként. Őszi búza 56 ezer hektáron volt a vármegyében, 5,8 tonna lett az átlag egy hektáron. A rozs vetésterülete nálunk 3385 hektár, 5,2 tonnás eredménnyel. A tárcavezető kijelentette: az orosz–ukrán háború, az Ukrajnának biztosított vámmentesség, valamint a fekete-tengeri kikötők blokádja miatt a szállítási lehetőségek folyamatos változása rendkívüli módon felbolygatta a világ gabonapiacát.

A Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. kombájnjai még a július végi esők előtt végeztek az aratással. Fotó: Cs. K. A.

 

„A nemzetközi közösség minden szereplőjének meg kell értenie, hogy a gabona nem lehet a háború eszköze. Hiánya éhínséget okoz, ami újabb háborúhoz vezet, ezért létkérdés, hogy a fekete-tengeri kikötők blokádja ellenére eljusson a gabona oda, ahol életadóként várnak rá. Ha éhínség jön, migrációs hullám is lesz, beláthatatlan következményekkel. Ha a gabona nem tud másfele menni, teljesen felborul Európa belső piaca” – szögezte le Nagy István.

A bősárkányi Takács család a nyári betakarítású növények közül búzát és árpát termelt. Előbbit 60 hektáron, utóbbit 25-ön vetettek. „A búza hat tonnát adott hektáronként, az árpa öt és felet. Az aratás rendben lezajlott nálunk, szerencsére az esők sem akadályozták a kombájnokat. A termés jó részét a saját állatállománnyal feletetjük, minimális gabonát értékesítünk csak. Nem volt jó az ár, hatezer forintot kaptunk egy mázsáért. Ez gyakorlatilag a fele a tavalyinak” – beszélt tapasztalataikról Takács László.

A Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. igazgatója, Bóna Szabolcs kérésünkre részletesen elemezte eredményeiket. Mint elmondta, az ősziárpa-tábláik nagyon szépek voltak május végéig, aztán jelentős területen megdőlt a növény. Ez okozott valamennyi terméskiesést, de az átlaguk így sem lett rossz: 7,5 tonna hektáronként. – Az aratást a borsóval folytattuk, aminek a csapadékos, hűvös nyár eleji idő nem tett jót, ezért az ígéretes táblákon is 2,5 tonnás átlaggal számolhattunk hektáronként. A búza lett a legjobban sikerült kultúránk idén, az időjárás a legkevésbé „rángatta meg”. 8,2 tonna lett az átlagunk. Szerencsére a július végi esők előtt befejeztük a betakarítást, és nem szakította meg a munkát a sok csapadék – fejtette ki Bóna Szabolcs. A felvásárlási árakkal kapcsolatban megerősítette: a búzáért feleannyit adtak, mint egy évvel ezelőtt, az árpa ára harmadára esett vissza. A borsó esetében 35–40 százalékos volt az árcsökkenés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában