Felszámolások

2023.07.29. 08:50

Folyamatos a cégszám csökkenése az Észak-Dunántúlon

A pandémia előtti utolsó évben, 2019-ben 5 ezer, az elmúlt hat hónapban pedig már 11 ezer cég került felszámolási eljárás alá - közölte az Opten.hu.

Kisalföld.hu

Fotóillusztráció: MW-archívum

Fotó: Vemi Zoltan

2023-ban a magyarországi cégszám eddig minden hónapban csökkent, közelítve a tavalyi évhez képesti 10 ezres visszaesést. Bár a járvány után növekedett az alapítási kedv, ez nem volt elegendő a cégszám csökkenésének ellensúlyozására. Az új felszámolási eljárások száma rekordot döntött, különösen a 3-5 éves korú cégek között, közölte az Opten céginformációs szolgáltató. Júniusban Győr-Moson-Sopronban 88 céget alapítottak, megszűnt 86, felszámolás alatt áll 46. Komárom-Esztergomban ugyanezek a számok: 46, 74, 34.

Az Opten tájékoztatása szerint 2023-ban még nem volt olyan hónap, amelyben a magyarországi cégszám nőtt volna. A júniusi adatokkal együtt a cégszám csökkenés már közel van a 10 ezerhez tavaly decemberhez képest. A júniusi szám több mint 20 ezerrel marad el az elmúlt hat év legmagasabb cégszámától (2017. február), míg a legalacsonyabb cégszámnál (2020. augusztus) mindössze 10 ezerrel több a jelenlegi érték.

Már a járvány előtt is csökkenő tendencia volt megfigyelhető a cégszámban, amit csak három ágazat (villamosenergia, építőipar, közigazgatás) tudott kis mértékben ellensúlyozni. A járvány után a leginkább érintett szektorokban (szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, kereskedelem) felzárkózás kezdődött, az alapítási kedv növekedett, de ez sem volt elég a cégszámcsökkenés megállítására. „Az elmúlt hat évben ingadozások voltak, de a cégszámcsökkenés volt a jellemző trend. Az aktuális cégszámot a moratórium torzítja, amelynek hatása fokozatosan csökken, és már láthatók a gazdasági nehézségek is, amit az új eljárások számának növekedése jelez.” - mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

A cégalapítások volumene se nem kiugróan magas, se nem jelentéktelenül alacsony, azonban az elmúlt 6 év szezonális átlagát meghaladóan közelít a 2 500-as mértékhez. A megszűnő cégek száma hasonló trendet mutat, itt a számláló meghaladja a 3 000-es értéket. A moratórium idejét kivéve, szezonálisan a cégalapítások száma hagyományosan alulmaradt a megszűnések számával szemben, így a gazdasági hatások ezen a területen kevésbé kirívóak. Ugyanakkor jelentős változás figyelhető meg a cégek megszűnési formáinak arányában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában