Legnagyobb növekedés

2023.07.25. 07:38

A béreket is hajtja a helyi járműipar - Győr-Moson-Sopronban volt a legmagasabb emelkedés

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint nettó 401 ezer forint volt az átlagkereset az év első negyedévében Győr-Moson-Sopronban, 360 ezer forint Komárom-Esztergomban. Ennek az adatnak az elérésében sokat segít, hogy a feldolgozóipari szellemi foglalkozásúak átlagosan majdnem 700 ezer forintot vihettek haza.

Gyurina Zsolt

A szerencse fia, aki a feldolgozóiparban, azon belül a járműiparban talál szellemi munkát.

Forrás: MW archív

Fotó: Kallus György

A győr-moson-soproni adat az egy évvel korábbinál 20 százalékkal több. Az összeg növekedési üteme itt volt a legnagyobb a főváros és a vármegyék körében. A bővülés meghaladta az országos mértéket (10,8 százalék) is, egyben a főváros és a vármegyék körében itt volt a legmagasabb. A legkevésbé Nógrádban és Budapesten (7,1, illetve 7,6 százalék) nőttek a bérek.
Győr-Moson-Sopronban a bértáblázat élén a feldolgozóipari szellemi foglalkozásúak állnak, nettó majdnem 700 ezerrel. Mellettük az informatikai ágazatban tevékenykedők fizetése kiugró, pontosan 421 ezer forinttal. Az oktatás szférájában 303 ezret vihet haza átlagosan, míg a sor végén a vendéglátásban dolgozók találhatók 218 ezres nettóval. Komárom-Esztergomban a legkevesebbet a vendéglátásban és a pénzügyi szolgáltatások körében állást találók keresnek, átlagosan nettó 250 ezer forinttal. (Továbbiak a táblázatban.) 

 

Vezet a járműipar 

– Az észak-dunántúli régióban a feldolgozóipar, azon belül a járműipar a vezető ágazat, ennek megfelelően itt érhetők el a legmagasabb átlagkeresetek: Győr-Moson-Sopronban havi nettó 527 ezer forint, Komárom-Esztergomban 418 ezer forint – elemezte az adatokat kérésünkre Hajdu-Smahó Melinda, a Széchenyi-egyetem Területi Tudományi és Vidékfejlesztési Tanszékének adjunktusa, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének tudományos munkatársa. 
– A következő negyedévben még ennél is magasabb nettó átlagkeresetek várhatók, köszönhetően annak, hogy az Audi Hungaria Zrt.-nél áprilistól 17 százalékos inflációkövető alapbéremelést hajtottak végre, július 1-jétől a mozgóbér három százalékát beépítették az alapbérbe, júniusban pedig egyszeri bruttó 330 ezer forintot fizettek a munkavállalóknak a jubileumi év alkalmából – közölte szakértőnk. 
A KSH kimutatása alapján a nettó keresetek a versenyszférában 25 százalékkal, 419 ezer forintra nőttek, a költségvetési szférában – az egy évvel korábbi magas bázis miatt – 3,6 százalékkal, 325 ezer forintra csökkentek. Utóbbi változását jelentősen befolyásolta az egy évvel korábbi honvédelmi és rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett, hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatás, az úgynevezett fegyverpénz. 

A fegyverpénz miatt csökkenés 

A fegyverpénz a fegyveres és a rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél a hivatásos szolgálat elismerése céljából megállapított szolgálati juttatás – fejtette ki Hajdu-Smahó Melinda. Alapvetően az aktív szolgálatot ellátó katonáknak, rendőröknek és pénzügyőröknek fizették ki 2022 februárjában, egyszeri juttatásként; összege hathavi illetménynek felel meg. A fegyverpénzzel a kormány a hivatásos szolgálatot ellátók (nagyságrendileg 58 ezer fő) hazánk kiegyensúlyozott közrendje és közbiztonsága, az ország határainak védelme és az új koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében végzett elkötelezett munkáját ismerte el. Mivel egyszeri juttatásként fizették ki a 6 havi illetménynek megfelelő összeget, ez jelentősen megemelte a 2022. első negyedévi bértömeget (bázist); ehhez képest a 2023. első negyedévi, kizárólag alapfizetéseket tartalmazó adatok csökkenést mutatnak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában