Jelentős az agrárium támogatása

2023.04.20. 19:30

Támogatások, célok, generációváltás a fókuszban - Nagy érdeklődés övezte a kapuvári gazdanapot

Előtérbe került a generációváltás kérdése, a fiatal gazdákat és az agráriumot érintő támogatások.

Kustor Réka

Fotó: Kustor Réka

Nagy érdeklődés mellett tartottak gazdanapot csütörtökön a Garta vendéglőben az MKB Bank, a Takarékbank és az Agro Profi Kft. közös szervezésében. A résztvevők szakavatott előadóktól, hiteles forrásból hallhattak információkat a mezőgazdaságot érintő legújabb változásokról. Dr. Kovács Tamás, az Agro Profi kft. ügyvezetőjének, Hámori György polgármesternek, majd Széles Sándor főispán köszöntői után Győrffy Balázs, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kezdte meg az előadássorozatot. Ismertette a január 1-től hatályba lépett Közös Agrárpolitika (KAP) stratégiai tervét. Ennek keretében több mint 5300 milliárd forint áll rendelkezésre az agrárium fejlesztésére a 2023-27 közötti időszakban. Az első pillér 2485 milliárd forintot, a második, azaz a Vidékfejlesztési Program 2891 milliárd forint tesz ki, aminek 80 százaléka hazai forrás.

Elhangzottak újdonságok, például, hogy a 18 évet betöltött de 40 évesnél fiatalabb gazdák már 300 hektárig igényelhetnek terület alapú támogatást, ami nagyjából 60 ezer forint hektáronként.

Dr. Feldman Zsolt, Mezőgazdaságért és Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkár a Közös Agrárpolitika legfontosabb célkitűzéseit boncolgatta, fontos kérdésekre adott választ dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ szakmai főtitkára, aki a gazdaság átadásának feltételit ismertette. A generációváltást jelentős anyagi segítség ösztönzi, mely a gazdaság átvevője esetében akár 70 ezer euró is lehet. Felmerült a családon belüli gazdaságátadás is, itt például feltétel, hogy az átvevő nem lehet 50 évnél idősebb, őstermelői vagy egyéni vállalkozói státusszal kell rendelkeznie, illetve csak egy személy lehet, ahogy az átadásnak is a gazdaság teljes egészére kell vonatkoznia.

Detre Miklós, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési támogatásokért felelős elnökhelyettes kiemelte: „Az agrártámogatások mértéke jelentősen növekedett, míg 2022-ben 1010 milliárd forint volt, idén április közepéig meghaladtuk az 530 milliárd forintot” – mondta. 

Szó esett az Egységes Kérelem elektronikus felületéről is, ahol megnyílik a lehetőség a napokban, és több mint 50 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímen igényelhető támogatás. Az előadások sorában szó volt még az öntözési fejlesztésekről, és közösségekről, talaj- és növénykondícionáló készítményekről, a hazai, és uniós támogatásokról, valamint az agrárpiaci tendenciákról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában