Konferencia

2023.04.13. 20:20

A Szigetköz jelenéről és jövőjéről beszéltek az expón - fotók

A fenntartható jövőért tenni kell – hangsúlyozta dr. Torma András, a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető egyetemi docense a Flesch Központban szervezett, kétnapos Szigetköz Expo keretében.

Mészely Réka

A rendezvényen több vállalkozás is bemutatkozott. A felvételen Zajácz László, Vajai Kata és Barti Péter, a Menton Jobs képviselői, akik reményeiket fejezték ki, hogy új partnereket is találnak a rendezvényen. Fotó: Mészely Réka

Egymást követik az izgalmas és érdekes előadások két napon keresztül a Szigetköz Expo Konferencián, melynek a Flesch Központ ad otthont csütörtökön és pénteken.  A rendezvény nem titkolt célja közösséget építeni és teremteni a turisztikai és gazdasági területen is, együtt gondolkodva tervezni a jövőt. A programon Szigetköz és Mosonmagyaróvár gazdasági és turisztikai jelenét és jövőjét egyaránt megjelenítik. Előadások és kerekasztal beszélgetések keretein belül nyílik lehetőség bemutatkozásra, vitára. Ezúttal a központi téma mind a gazdaságban, mind pedig a turisztikában a fenntarthatóság.

Csütörtökön a gazdaság témakörében az energetikai válság miatt hosszú távon a megújuló és fenntartható energiafelhasználási stratégiákról, megoldásokról, jó gyakorlatokról számoltak be az egyetem, a vállalkozások, önkormányzatok és intézmények képviselői. 

Az első előadó, Lengyel Tamás, az EU-Fire Csoport geotermia üzletág vezetője éppen a nemrég átadott mosonmagyaróvári geotermikus futóműről beszélt. Mint elmondta, a geotermális energia stratégiai eszköz, mely által csökkenthető fosszilis energia kitettségünk, növelhető az energiabiztonság és kiszámítható, alacsony energiaköltségeket képvisel. A szakember szerint a jelenlegi gázárakkal számolva évente 980 millió forint megtakarítást eredményez a mosonmagyaróvári beruházás, így a 2,85 milliárd forintos állami támogatás közel három év alatt megtérül. 

Fenntartható a jövő? Ezt a kérdést járta körül előadásában dr. Torma András, a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető egyetemi docense. Hangsúlyozta: erre nem adható egyértelmű válasz, a fenntartható jövőért tenni kell, célokat kell meghatározni. – A környezet fenntarthatósága mellett fontos a társadalmi és gazdasági fenntarthatóság is – fűzte hozzá dr. Torma András. 

Pénteken az idegenforgalom lesz a téma, középpontjában az energiaválságra adandó válaszokkal és az ökoturizmussal. Két pályázatot is indítottak, egyet a középiskolai tanulók, egyet pedig az egyetemi hallgatók részére, akiket aktív közönségként is vártak a rendezvényre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában