Több az álláshely, mint a munkakereső

2023.02.27. 08:58

Kedvező számok Győr-Moson-Sopronban a munkaerőpiacon

A régió sok tekintetben az országosnál kedvezőbb helyzetben van. Csak néhány példa: a legmagasabb a foglalkoztatottság, alacsony a munkanélküliség, a pályakezdő álláskeresők száma országosan a legnagyobb mértékben fogyott egy év alatt. Győr-Moson-Sopron a munkaerőpiacon – a Központi Statisztikai Hivatal nemrégiben közzétett, 2022 harmadik negyedévére vonatkozó számait hívtuk segítségül egy részletes kép felrajzolásához.

kisalfold.hu

Az állás- és karrierbörzék Győrben minden esetben nagy érdeklődést generálnak. A helyi cégek kínálatai megmozgatják a munkavállalók fantáziáját.

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: Huszár Gábor

A tavalyi év harmadik negyedévében Győr-Moson-Sopronban a 15–64 éves népesség 81,6 százaléka, 256 ezer fő volt gazdaságilag aktív, számuk 2,9 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Az aktivitási arány 4,1 százalékponttal meghaladta az országos átlagot. A foglalkoztatottak száma 249 ezer volt, számuk az országosnál nagyobb mértékben, 2,1 százalékkal emelkedett egy év alatt. Ezzel párhuzamosan a korábbi negyedévek kedvező tendenciá- ját folytatva a foglalkoztatási ráta 1,9 százalékponttal 79,6 százalékra nőtt. Az arány meghaladta a 74,6 százalékos országos átlagot, egyben a főváros és a vármegyék körében a legmagasabb volt. 

Új szereplők a munkaerőpiacon 

A foglalkoztatottság javulásával ellentétben a munkanélküliek száma az országos csökkenéssel szemben 46 százalékkal 6 ezer főre bővült. A munkanélküliségi ráta az egy évvel korábbi 1,7 százalékról 2,5 százalékra emelkedett. Értéke ennek ellenére alacsonyabb volt az országos átlagnál, amely 3,7 százalék volt. A foglalkoztatottság és a munkanélküliség együttes emelkedése annak a következménye, hogy a gazdaságilag inaktívak közül többen aktívan (foglalkoztatottként vagy munkanélküliként) megjelentek a munkaerőpiacon. Így csaknem 58 ezer fő volt gazdaságilag nem aktív, számuk 12 százalékkal (országosan 4,2 százalékkal) csökkent 2021 azonos időszakához viszonyítva. 

A csornai járás a jók között is az élen 

Győr-Moson-Sopronban 2022. szeptember végén 3 ezer álláskeresőt tartottak nyilván. Számuk az országos átlaggal ellentétben nőtt az egy évvel korábbihoz képest, amivel megszakadt a 2021 áprilisa óta tartó csökkenő tendencia. Viszont a pályakezdő álláskeresők száma (85 fő) országosan a legnagyobb mértékben, 43 százalékkal fogyott, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 2,7 százalék volt. Ezer lakosra a vármegyében jutott a legkevesebb, hét álláskereső, ezen belül arányuk a Csornai járásban volt a legkedvezőbb (öt), a Győri, a Kapuvári és a Pannonhalmi járásban pedig a legkedvezőtlenebb (nyolc). 

Több az üres álláshely, mint a jelentkező 

Az álláskeresők 61 százaléka legfeljebb 3 hónapja, 22 százaléka tartósan, egy évet meghaladóan nem tudott elhelyezkedni. A tartósan állás nélkül lévők száma 2,7 százalékkal csökkent a 2021. szeptemberihez képest. Az álláskeresők legnagyobb hányada (32 százaléka) érettségivel, illetve technikusi végzettséggel rendelkezett, emellett 22 százalékuk legfeljebb az általános iskola 8 osztályát végezte el, míg 31 százalékuknak szakmunkás-, szakiskolai bizonyítvány a legmagasabb végzettsége, 15 százalékuk pedig diplomás volt. Szeptember végén 3,9 ezer betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, 63 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A munkaerőpiac még feszesebbé vált, az álláshelyek száma meghaladta az álláskeresőkét. Tíz üres álláshelyre az országban a térségben jutott a legkevesebb, vagyis nyolc álláskereső, öttel kevesebb, mint 2021 szeptemberében. 

Többen vállalkoznak

Győr-Moson-Sopronban 2022. szeptember végén a korábbi időszakokhoz hasonlóan a 85 ezer vállalkozás nagyobb részét (65 ezret) önálló vállalkozóként, kisebb részét (20 ezret) társas vállalkozásként regisztrálták. Az előbbiek száma az országos csökkenéssel szemben egy év alatt 0,5, az utóbbiaké 1,8 százalékkal nőtt. A vállalkozásdemográfiai folyamatokat elsősorban a kata szabályainak július 12-én elfogadott módosítása mozgatta. Ezer lakosra a megyében 177 regisztrált vállalkozás jutott, a vállalkozási kedv enyhén emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában