Megmaradt a vásárlási kedv

2023.02.03. 12:32

Egyre drágább a bútor - A naponta változó árak ellenére jó évet zártak a győri gyártók is

A hazai bútorpiacon már a pandémia alatt is érződött az árnövekedés, pedig egy felmérés szerint a fogyasztóknál bútorvásárláskor elsősorban a költség számít, nem a dizájn vagy a minőség. Azóta még többet kell értük fizetni.

Barki Andrea

Ternyák László cégében a lapszabászgép folyamatosan dolgozott az elmúlt évben.

Fotó: Rákóczy Ádám

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A tartós fogyasztási cikkekért 13,6, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 20,3, a szobabútorokért 18,7 százalékkal kellett többet fizetni. 

– Mára a világpiacon a kereslet-kínálat változásai miatt a faanyag, a vegyi anyagok, a fém alkatrészek hozzáférhetősége korlátozott lett, és a korábbi biztonságos, hosszú távú szállítási megállapodások megszűntek – nyilatkozta a vilaggazdasag.hu-nak Wilheim Gábor, a ­Fabunio (bútoripari szövetség) elnöke.

– A korábbi gyakorlat helyett sokszor havi, heti árajánlatokkal kellett szembesülnünk, vállalhatatlanul hosszú szállítási határidők mellett, úgy, hogy a termékek ára akár a duplájára nőtt. Ráadásul az iparág energia­igénye is jelentős, így az ezen a területen végbement ugrásszerű drágulás szintén befolyásolta az árak alakulását, amihez a növekvő bérköltségek is hozzájárultak – nyilatkozta Wilheim Gábor. 

A bútorboltokban jó volt a forgalom 

A globális kihívások ellenére a Jysk Magyarországon is rekordforgalmat ért el. Árbevételük mintegy 18 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest. 2021/2022-ben a legnépszerűbb termékeknek a matracok, a kerti bútorszettek számítottak, de ágyneműt és beltéri bútort is sokan kerestek – olvasható a beszámolójukban. 
Az IKEA Magyarország éves szinten közel 20 százalékkal növelte eladását, átlagosan 98 konyhát és 99 kanapét adott el naponta – áll közleményükben. 

A készítők is jó évet zártak 

Nem csak a boltban vásárolható bútorok ára emelkedett. Az egyedi gyártásúak előállítása az elmúlt év euróingadozása miatt nagy kihívás elé állította a készítőket is. 

A győri Ternyák Trade Kft. harmincegy éve meghatározó szerepet tölt be a piacon. Bútorlapokat dolgoznak fel lapszabászatukban saját rendeléseik, a konyhastúdiójuk részére, illetve az oda járó asztalosok kiszolgálására, de ajtófrontban is piacvezetők és mindent ­forgalmaznak, ami csak a bútorok összeszereléséhez szükséges. 

– Tavaly nagyon nehéz volt árajánlatot adni, mivel a termékek ára nemcsak hogy felment, de naponta változott – mondta el kérdésünkre Ternyák László, a cég tulajdonosa, aki arról is beszélt, hogy a nehézségek ellenére az elmúlt év volt a legjobb évük. Az árak felmentek, de az emberek vásárlási kedve megmaradt. A családtámogatásoknak köszönhetően fellendült az építkezés, nem győzték kiszolgálni a vásárlóikat. 
S hogy mit vár erre az évre? – Nehéz jósolni. Ha az építkezések nem állnak le, akkor jó évünk lehet, és ha az euró árfolyama csökken, akkor az árak is mérséklődhetnek. De az energiaköltségek mindenkit sújtanak. Nagyon oda kell figyelnünk mindenhol a fogyasztásra. Folyamatosan fejlesztünk, új, hatékonyabb gépeket állítunk munkába – sorolta a megoldásokat Ternyák László. 

Tóth Norbert, a győri Mahagóni Faipari Centrum tulajdonosa visszatér a fából készült bútorok készítéséhez. 
Fotós: Rákóczy Ádám

Kiszámíthatatlan árak 

A győri Mahagóni Faipari Centrumot, édesapja örökségét Tóth Norbert viszi tovább. Egyedi méretű konyha- és szobabútorokat, lépcsőket készítenek – az igényfelméréstől kezdve a látványtervezésen át a beszerelésig. 

– Már a Covid idején volt egy nagyon markáns árváltozás: az építőipari fa- és fűrészáru ára három hónap alatt két és félszeresére ment fel! Ennek ellenére sok munkám volt. A Covid után az alapanyagárak kissé csökkentek, viszont a háborús helyzet elindította az inflációt. A beszállítóim közül volt, aki egy év alatt négyszer emelt árat, esetenként átlagosan 8–10 százalékkal. Sőt, most januárban a decemberi árhoz képest 28 százalékkal vásároltam drágábban egy bizonyos bútorlapot. Úgy tudunk dolgozni, hogy a kiadott árajánlatok pár napig érvényesek – szögezte le a szakember, aki az új évben új elhatározásra jutott: a környezettudatosságot helyezi előtérbe. – Elműanyagosított, értékvesztett világunkban egyre inkább keressük mindazt, ami valódi, ami tartós. Faipari vállalkozásomat a környezettudatos szemlélettel egyesítve fából készült és biofestékekkel kezelt, tartós bútorok, natúr szaunák, valamint kültéri faépítmények gyártásával szeretnék foglalkozni – tette hozzá Tóth Norbert. 
 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában