20 faj 50 fajtája

2022.12.13. 12:34

Ökológiai minősítést szerzett a Nébih fertődi Fajtakísérleti Állomása

Az öko minősítés elnyerését szakmai konferenciával egybekötött rendezvénnyel ünnepelte a Nébih december 12-én Zamárdiban.

MTI

Az átállást szakmai konferenciával egybekötött rendezvénnyel ünnepelte a hivatal december 12-én Zamárdiban.

Forrás: Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) fertődi Fajtakísérleti Állomása megszerezte az ökológiai minősítést. Ennek köszönhetően a jövőben az ökológiai gazdálkodásra alkalmas fajták vizsgálata az első ökológiai fajtakísérleti állomáson történhet majd Fertődön - olvasható a hivatal közleményében.

A közlemény szerint a Nemzeti Cselekvési Terv az ökológiai gazdálkodás fejlesztéséért célkitűzései között szerepel az ökológiai vetőmagpiac és az ökológiai takarmányhozzáférés magyarországi fellendítése, ezeket a feladatokat az Agrárminisztérium megbízásából a Nébih fogja megvalósítani.

A hivatal által kezelt öko vetőmag adatbázisban 13 faj (többnyire zöldségfajok) 22 fajtája található. Magyarország termőterületének mintegy 0,04 százalékán zajlik ökológiai vetőmag-előállítás, az elmúlt 5 év adatai szerint 20 faj 50 fajtáját állítják elő 1300-2200 hektáron.  

Kiemelték, az ökológiai gazdálkodásnál fontos szerepe van a helyes fajtaválasztásnak. Olyan jó ellenálló képességgel rendelkező fajtákat kell előtérbe helyezni, amelyek kisebb kártétel mellett is jól teremnek. Mérvadó még egyebek mellett, hogy el tudják nyomni a gyomokat, valamint, hogy a kiválasztott fajta toleráns legyen az aszállyal vagy akár a nagy mennyiségű csapadékkal szemben is.

Ezért a hivatal szakemberei a fajtaválasztásban is segítik az ökológiai gazdálkodókat.

Aminősítést a hivatal a Vidékfejlesztő Program Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása pályázat megnyerésével szerezte meg - olvasható a Nébih közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában