Szaktanácsadók az innovációkért

2022.11.13. 21:22

21 ország szakemberei tartottak konferenciát Mosonmagyaróváron

Huszonnégy országból hatvankilenc szakember vett részt az elmúlt napokban szervezett nemzetközi konferencián a Széchenyi-egyetem mosonmagyaróvári karán: céljuk a mezőgazdasági szaktanácsadói kompetenciák erősítése.

Mészely Réka

Kerekasztal-beszélgetések keretében is szerezhettek hasznos információ­kat a huszonnégy országból érkezett résztvevők. Fotó: Kerekes István

Huszonegy ország közreműködésével indult el az i2connect projekt, melynek fő célkitűzése az európai tanácsadók összekapcsolása az interaktív innováció ösztönzésére a mezőgazdaságban és az erdészetben. 

– A projektben alapvetően huszonegy országból tizenöt szaktanácsadói csoport, egy gazdálkodó szervezet, két szaktanácsadói képzőközpont, három nemzetközi szaktanácsadói szervezet, tizenegy kutatóintézet, hat egyetem és három minisztérium vesz részt. Magyarországot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Széchenyi-egyetem képviseli – tudtuk meg a mosonmagyaróvári rendezvény főszervezőjétől, dr. Vér Andrástól, aki szerint alapvetően a projekt célja a szak­tanácsadói kompetenciák fejlesztése, erősítése, hogy segíteni tudják a gazdálkodókat és az erdészeket az innovációk minél hatékonyabb kihasználásában. 

Ehhez Európa-szerte szerveznek programokat, például szaktanácsadókat is képeznek, hogy a tudást otthon átadhassák. Összegyűjtik a jó gyakorlatokat és mintákat. 
Az érdeklődő vendégek betekintést nyerhettek az óvári karon folyó precíziós szakmérnöki képzésbe, megtekintve a drónokat munka közben. Ellátogattak a Lajta-maghoz és egy kapuvári szaktanácsadói központba is, ahol azt figyelték elsősorban, hogyan adják át ott az információkat a gazdálkodóknak. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában