Aszálykár

2022.09.13. 17:33

Területalapú támogatás - Szója roadshow Héderváron - fotók

A Magyar Szója Roadshow hédervári állomása keretében húsz fajtát tekinthettek meg az érdeklődők a Lipót és Hédervár közti ezer négyzetméteres területen és előadások hangzottak el a témában.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

– Jó hír, hogy lesz területalapú támogatás, ráadásul a kisgazdaságok és a fiatal termelők többlettámogatáshoz juthatnak, és megmaradnak a termeléshez kötött támogatások is. Ez utóbbi a szójatermesztők számára különösen fontos – húzta alá Nagy István agrárminiszter, aki a támogatási formákról részletes tájékoztatást nyújtott a szójatermesztéssel foglalkozó gazdáknak.

A tárcavezető az aszály okozta gondokra is kitért: a kárenyhítési rendszerbe a szója esetében 14 865 hektárra jelentettek aszálykárt, ami az elmúlt év azonos időszakában bejelentett terület több, mint háromszorosa.

– Míg a korábbi években 58 és 76 ezer hektár közötti területen 157-181 ezer tonna szójabab termett, idén 68 ezer hektáron várhatóan 147 ezer tonna szójababot takarítanak be a termelők a NAK által készített termésbecslés alapján. Az idei súlyos aszály kedvezőtlenül érintette a szójahozamot is, amely országosan várhatóan 2,2 tonna lesz, szemben az elmúlt évekre jellemző hektáronkénti 2,5-2,9 tonnás értékkel. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a szója fő vetésterületét adó dunántúli megyékben több csapadék hullott, mint az Alföldön – fűzte hozzá az agrárminiszter. 

– Ilyen kihívásokkal teli évünk még nem volt: a háború, az input árak mellett az időjárás viszontagságai hoztak nehéz helyzetbe, és még nem látjuk a végét. Ugyanis még nem tudjuk, milyen árakon tudunk értékesíteni – emelte ki köszöntőjében vendéglátóként Seiwerth Anna, a Lajtamag ügyvezetője. Kitért arra is, hogy idén a szójatermés messze elmarad az átlagostól. A várt 3 tonna helyett ugyanis 2,5 tonnára számítanak hektáronként. A vállalkozás 1600 hektáron termeszt vetőmagot, ebből 170 hektáron szóját. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában