Gazdaság

2021.09.07. 20:54

Sokba kerül a búza és a kukorica, a sertés ára a padlón van

Fel kell készülni arra, hogy a hús, a kenyér és a tej is drágulni fog Magyarországon, az ok a gabona árának drasztikus emelkedése. Sokba kerül a búza és a kukorica, miközben csupán 350 forintot adnak az élősertés kilójáért.

Forrás: Délmagyar

Debrecen, 2020. július 31. Munkagéppel takarítják be a kukoricát Debrecen térségében 2020. július 31-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Magyarországon az egy évvel korábbinál 40 százalékkal magasabb, 76,3 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával augusztus második felében. A takarmánybúzát szintén 40 százalékkal drágábban, tonnánként 71,3 ezer forintért lehetett megvásásrolni. Még drasztikusabb a kukorica 67 százalékos áremelkedése, 79,1 ezer forintos tonnánkénti áron adták augusztus második felében – írja a Délmagyar.

Laczi Róbert, a szegedi Pigmark Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: miközben a takarmányárak drasztikusan emelkedtek, az állatár a padlón van.

Az élősertés kilója mindössze 350 forint, és egy 25 kilós malacért csupán 20 eurót kapunk, ami tarthatatlan

– fakadt ki Laczi Róbert.

– Fel kell készülni arra, hogy a hús, a kenyér és a tej is biztosan drágulni fog Magyarországon, és szeptemberben újabb lisztáremelés jöhet

– ezt már Lakatos Zoltán nyilatkozta néhány napja az Agrárszektornak. A Gabonaszövetség feldolgozói tagozatának elnöke hozzátette, a folyamatos drágulás hátterében a gabonaárak elszállása áll, olyan árspirál alakult ki ugyanis hazánkban, amit már nem lehet megállítani.

– Túláraztuk a dolgot Magyarországon, és fölé mentünk a szomszéd országok árainak is, drágább a búza hazánkban, mint a környező régiókban

– fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában