40 milliárd forintos keretösszeg

2021.09.17. 16:57

Rábcakapin tett nagy bejelentést Nagy István agrárminiszter

Új, az ökológiai termesztést támogató forrásokat jelentett be pénteken Nagy István agrárminiszter Rábcakapin. A tárcavezetőt Németh István gazda látta vendégül országos hírű biogazdaságában. A miniszter hangsúlyozta, a kormányzat mindent megtesz azért, hogy az ökotermelésbe vont területek bővüljenek.

Cs. Kovács Attila

Németh István (balra) és Roszík Péter (középen) beszéltek a biogazdálkodás aktuális kérdéseiről Nagy Istvánnak. A termelő gazdaságát is közösen nézték meg.

Forrás: Kisalföld

Fotó: Cs. Kovács Attila

Rábcakapira, Németh István biogazdaságába látogatott el Nagy István agrárminiszter. A házigazda mellett a Biokontroll Hungária Nonprofit kft. vezetői fogadták és az ökogazdálkodás aktuális helyzetéről tájékoztatták. Nagy István kifejtette: a kormányzat arra törekszik, hogy hazánkban minél nagyobb területeket vonjanak be ökogazdálkodásba. Új támogatási forrásokat is bejelentett Rábcakapin.

- A közös Európai Uniós, hét éves ciklusra szóló támogatáspolitikát most kell kidolgoznunk, folyamatban van a stratégiai terv készítése-fogalmazott Nagy István. – Jogos társadalmi elvárás, hogy a teremtett világ minőségét minél inkább megőrizzük. Azt is tudjuk, hogy termőföldjeink termőképességére vigyázni kell. Egyre nagyobb az igény, hogy kevesebb vegyszert használjunk és a biogazdálkodásban tevékenykedők bizonyítják, hogy van erre mód. Elemi érdek, hogy az így művelt területek növekedjenek. 2010 és 2020 között az ökológiai területek nagysága csaknem két és félszeresére nőtt, így elérte a háromszázezer hektárt.

A miniszter hozzátette: a kormány döntött arról, hogy a közös agrárpolitika 2021-2027 közötti vidékfejlesztési támogatásaihoz 80 százalékos kiegészítő támogatást ad. Január elsején új ökofelhívást tesznek közzé, mely 40 milliárd forintos keretösszeggel támogatja a termelőket. Nagy István megjegyezte: szeretnék elérni, hogy a bio- és ökogazdálkodásban termesztett növények és élelmiszerek nagyobb szerepet kapjanak a közétkeztetésben. Azt is bejelentette, hogy a támogatási összegek átlagosan 74 százalékkal emelkednek meg. Célként fogalmazta meg, hogy az ország művelt területének 25 százalékán biogazdálkodásban termeljenek.

A találkozón Roszík Péter, a Biokontroll Hungária kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy hazánk világviszonylatban a tizedik helyen áll az újonnan ökogazdálkodásba vont területek arányában. Ő is kiemelte, hogy az lenne örvendetes, ha minél nagyobb mértékben terjedne el a vegyszermentes gazdálkodás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában