Százmilliós fejlesztés

2021.08.30. 12:41

A vidéki depók közül elsőként Győrben helyezett üzembe csomagszortírozó gépet a Magyar Posta – fotók

Az automata rendszer telepítésével a Posta logisztikai infrastruktúra fejlesztési programja, az MPL+ újabb mérföldkőhöz érkezett: az ingatlanfejlesztések után megkezdődött a depók gépesítése. A győri fejlesztés értéke százmilliós nagyságrendű.

kisalfold.hu

Fotó: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

A Győri Logisztikai Depó a Magyar Posta új csomaglogisztikai hálózatának részeként 2017 novemberében kezdte meg működését a jelenlegi, bérelt ingatlanban. Az üzem a postai logisztikai hálózat egyik nagyforgalmú küldeményfeldolgozó egysége. Évente mintegy 2,5 millió darab csomagot kezel, ami csúcsidőszakban akár napi 15.000 darab küldemény feldolgozási és kézbesítési feladatainak ellátását is jelentheti. A depó vonzáskörzete teljes Győr-Moson-Sopron megye, amely mintegy 470.000 fő lakossági és körülbelül 87.000 gazdasági szereplőt jelent.

A Magyar Posta MPL+ projektje 2019-ben indult elsőkörben ingatlanfejlesztésekkel, új depók építésével. A program következő szakaszában országszerte szállítópályákat telepítenek, melyekkel gyorsabb és hatékonyabb lesz a csomagfeldolgozás. A vidéki depók közül elsőként a Győri Logisztikai Depóban építettek csomagszortírozó berendezést. A szállítópálya összeszerelése és tesztelése két hónapig tartott, majd ezt követte a próbaüzem, mely sikeresen lezajlott.

Dr. Láng Géza, nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár az ünnepélyes eseményen elmondta:

Manapság, az e-kereskedelem, az online vásárlás korában egy logisztikai vállalat számára elengedhetetlen a fejlődés, a fejlesztés, a korszerűsítés. A Posta, mint állami tulajdonú vállalat példát mutatott azzal, hogy a pandémia alatt sem állította le legfontosabb fejlesztéseit. A magyar állam, mint tulajdonos részéről elvárás a Magyar Posta felé, hogy hosszú távon a belföldi csomagpiac elsőszámú szolgáltatóvá váljon. Meggyőződésem, hogy az új csomagszortírozó berendezés hozzájárul a gyorsabb és hatékonyabb működéshez, és a szolgáltatási színvonal emelkedéséhez.”

 

A szállítópálya telepítésével a Magyar Posta Zrt. vidéki logisztikai üzemei közül elsőként a Győri Depóban történik meg a teljes logisztikai folyamat modernizálása, egyfajta mintaként szolgálva ezzel a többi depó számára.

Schamschula György a Magyar Posta vezérigazgatója kiemelte: „a Magyar Posta MPL+ projektje a pandémia okozta nehézségek ellenére a tervezettek szerint halad, több depóépítésen és megújításon vagyunk már túl, és jelenleg is zajlanak hasonló munkálatok. Azonban itt Győrben a projekt egy újabb mérföldkövéhez érkeztünk, a feldolgozás gépesítéséhez. 2021-ben további hasonló fejlesztések, üzembehelyezések várhatók más depókban is.”

Az idén várhatóan Szekszárdon és Fóton szintén üzembe helyeznek hasonló csomagszortírozó berendezéseket, valamint Debrecenben megkezdik a szállítópálya építését, ami várhatóan jövő évben lesz kész. Az MPL+ program keretén belül országszerte 3 helyen zajlanak még depóépítések zöld- és barnamezős beruházások keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában