Helyi gazdaság

2017.11.09. 12:25

Növekvő munkavállalói mobilitás: miért és hová megyünk dolgozni?

Az egyre kiélezettebb munkaerő-piaci verseny eredményeképp a munkavállalók otthona ma már relatív fogalom.

CPL Integrated Services

A másik oldalon a cégek pedig folyamatosan keresik a legkiemelkedőbb tehetségeket és bevonzásuk érdekében akár egészen különleges feltételeket is képesek szabni. Hosszú távon tartós, kölcsönösen gyümölcsöző szakmai kapcsolatra vágyik mindkét fél, mégis egyre nehezebb ezt elérni. 2016 év végén összesen 8,2% volt az Európai Unióban jelenlévő munkanélküliek aránya, a vállalatok mégis folyamatosan a megfelelő készségekkel rendelkező munkaerő hiányával küzdenek


Erre adott válaszként mennyire hajlandóak kitolni a jelöltek mobilitásuk határait? ezt kutatta a Cpl friss felmérésében, melyben Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország munkavállalóit vizsgálta.


Mobilisabbak, nyitottabbak, urbánusabbak


Elsősorban és nem meglepő módon inkább ház- vagy lakásbérlők, nem pedig tulajdonosok; valamint kisebb méretű családokban élnek. Nyitottabb a hozzáállásuk is: akár üzleti megoldásokról, kihívásokról, akár életmódról van szó. A munka érdekében történő költözés Európában csak a 2016-os évben majd 32 millió főt érintett az Unión belül és ez a mi régiónkban is hatványozottan érződik (15%-os növekedés a költözni hajlandóak körében). A magyar-lengyel-cseh-szlovák munkavállalók közül a külföldön született lakosok, a fővárosok és azok vonzáskörzetében élők akár kétszer akkora valószínűséggel mozdulnak, mint társaik.

Anyagi biztonság és plusz juttatások az alapelvárás


A költözés megjelölt okai között legmagasabb arányban a munka vezet (35%) de mellette szorosan az új élmények és a változ(tat)ás iránti igény (30%), valamint a családi okok (20%) is szerepelnek. A fő ösztönző tényező a férfiaknál inkább az anyagi faktor, nőknél a lista elején az új nyelv megtanulása, az idegen kultúra megismerése is ott van. A vizsgáltak körében a magyarok voltak a legmotiváltabbak az új nyelvek megismerésében. Karrierjében mindenki előrelépést vár a mobilitástól: jutalmak, további juttatások szükségesek a külföldi munka elvállalásához. Összesen 4% állította, hogy semmi esetre sem költözne külföldre, 3% viszont akár plusz juttatások nélkül is hajlandó bármikor áttelepülni.


A legalapvetőbb, legszükségesebb elem, amely országtól, nemtől, kortól, pozíciótól, szociális státusztól függetlenül egyformán fontos volt a munkavállalóknak: a biztonság. 85% esetében ez a gazdasági stabilitást jelentette, de a politikai biztonság szintén előtérbe került a 26 év felettiek körében. A magyar és szlovák munkavállalóknak a társas kapcsolatok is kiemelten fontosak, 50 év felett pedig a munkahely otthontól való távolsága (napi ingázás) is meghatározó körülmény lesz. Fiatalok körében a helyiek vendégszeretete élvez elsőbbséget, 30-as éveikben járók számára a jó közlekedés is elsők között van, valószínűleg a gyermekek könnyed iskolába/óvodába járása miatt.

A munka motivál

Budapest és Prága továbbra is népszerű célpontok

 

Több, mint 50% akar Prágába menni, 29% Varsót, 27% pedig Budapestet jelölte meg legvonzóbb városként. Az európai városok még mindig dominálják a népszerűségi világranglistákat életszínvonal tekintetében, de a globális top50 listában összesen 22 európai város található, ezek közül pedig csak egy Kelet-Közép Európai, az pedig Budapest.


A legtöbben 1-3 éves időtartamban gondolkoznak (33% ekkora távra tervez és csak 15% lenne hajlandó végleg kiköltözni. Érdekes módon ez az időtartam lényegesen rövidebb az oktatásban, coaching és tréning területen dolgozók esetében, és majd kétszerese az ellátási láncban dolgozók között.) Szlovák-Cseh-Lengyel-Magyar összehasonlításban nálunk a legalacsonyabb a fél-egy évre külföldre igyekvők száma, és a legmarkánsabb az 1-3 éves kitelepülés vállalása/célzása.

Magyarország lemaradt a fizetésekben

Fizetésben még mindig lemaradva


Az EU-s átlagkereset 2,39%-kal nőtt a 2016-os évben. Ez 1508 Eurót jelent havonta, a megelőző gazdasági év 1469 Euró/hó-hoz képest. Érdekes megfigyelni, hogy egy éles vonal mentén kettéválasztható az uniós országok csoportja, az átlag 1500 Euró kereset mentén. 14-14 ország helyezkedik el az ezt meghaladó, valamint az ettől elmaradó kategóriákban: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia mind az utóbbiban foglal helyet. Mi tehát mind nyugat felé törekszünk a jobb fizetésekért, az ottani munkavállalók pedig azért jönnek szívesen ide, mert a mindennapok, a megvásárolható termékek olcsóbbak. A magyarok és lengyelek közül a legtöbben akkor költöznének biztosan, ha legalább 65%-kal növelnék fizetésüket, csehek és szlovákok esetében már az 50%-os emelés is elég lenne. Ez az arány a karrierlétrán és életkorban lefelé haladva persze arányosan csökken, de nem véletlen, hogy az átmeneti külföldi munkavállalások elsődleges és fő mozgatórugója az anyagi javak gyarapodásának reménye.

„A munkavállaló számára az áthelyezés drasztikus változás, amihez bátorság kell – legfőképp az utolsó lépéseknél. Mind érzelmi, mind operatív szinten bizonytalanságot idéz elő az ilyen fajta változás életükben. Elköltözés, távolság a barátoktól és a családtól, teljesen új környezet és kulturális sokk – ezek az érzelmi tényezők ugyanannyira fontosak, mint a döntés mögött meghúzódó racionális indokok"- mondja Sámson Dorottya, a CPL Jobs Branch managere.

A CPL Integrated Services globális szervezetek stratégiai partnereként üzleti folyamatok kihelyezésére (BPO) és szolgáltatói központok kialakítására szakosodott multinacionális vállalat. Magyarországon, Írországban, Tunéziában és Hollandiában alapított központjai világszerte biztosítanak IT támogatással foglalkozó kiszervezett ügyfélszolgálati és back-office szolgáltatásokat ügyfelei számára.

A vállalat magyarországi ága 2011 óta áll stratégiai partnerkapcsolatban az IT területén egyik legjelentősebbnek számító multinacionális szervezettel. A CPL IS Hungary kiszervezett globális ügyfélszolgálatával és IT  támogatással segíti partnerének ügyfeleit.


Ma a CPL IS Hungary több, mint 700 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon három helyszínen (Budapest, Miskolc és Rábahídvég) és 18 különböző nyelven nyújt információstechnológiai támogatást ügyfelei számára világszerte. A CPL IS Hungary dinamikus növekedése megköveteli a tudatos fejlődést, a vállalat folyamatosan bővíti ügyféltámogató csoportját angol, német és más idegen nyelven beszélő munkatársakkal.


A CPL IS Hungary az alapvető juttatások mellett nagy hangsúlyt fektet oktatási és fejlesztési programjaira, célja dolgozói személyes és professzionális fejlődésének és a cégen belüli karrier lehetőségek támogatása. A vállalat 2015-ben és 2016-ban is elnyerte a CEE Shared Services & Outsorcing Awards legjobb munkaadónak járó díját.

A CPL IS Hungary legfőbb célkitűzése, hogy a lehető legjobb és legélhetőbb munkahelyet biztosítsa dolgozói számára, egyben a legmagasabb minőségű szolgáltatásokat nyújtva ügyfelei támogatása során.


Amennyiben érdekelné német, angol és más idegen nyelvű álláslehetőség, a következő e-mail címen veheti fel a kapcsolatot a CPL IS Hungary-vel: [email protected]

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában