A múlt bűnei

2021.02.25. 15:09

Néma főhajtás a kommunizmus áldozatai előtt Sopronban – galéria

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját az Országgyűlés 2000-ben elfogadott rendelete szerint minden év február 25-én tartják. Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték. Ott a Gulágon, majd az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében raboskodott összesen nyolc évet.

kisalfold.hu

20210225 A Kommunizmus áldozatainak emléknapja, Sopronban. Szereplők: Simon István alpolgármester Farkas Ciprián polgármester Csiszár Szabolcs alpolgármester Fényképek: Szalay Károly SZK Kisalföld Sopron

Az emléknap alkalmából koszorú elhelyezésével és egyperces néma főhajtással tisztelgett Sopron városvezetése csütörtökön a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön Gulág-emléktáblájánál és a soproni Szent Mihály temetőben, Szántó Róbert sírjánál. Utóbbi helyszínen végeztette ki a rögtönítélő bíróság Szántó Róbert főhadnagyot és Fennesz Rezső gépészmérnök hallgatót 1919-ben a vörös terror utolsó áldozataiként, mindenféle tárgyalás és ítélet nélkül.

A megemlékezésen Farkas Ciprián polgármester, Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek mellett részt vettek helyi képviselők, valamint a mártírhalált halt főhadnagy rokonai, Vörös István és Komlós Klára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában