Megdolgozik az álmaiért

2020.06.08. 20:45

Két kezével teremt birtokot a gazda Pannonhalmán – fotók

Pannonhalmán az erdő mellett épül-szépül az Ürmös porta.

Barki Andrea

Az egykor kukorica tárolására és szárítására szolgáló góréból Pottyondy Ákos gyógynövény és gyümölcs szárítót alakít ki.

Fotó: Nagy Gábor

Dr. Pottyondy Ákos agrármérnök családi gazdasága mellett évekig a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjét vezette, irányította a gyógynövények feldolgozását. Most a saját birtokán lát neki álmai megvalósításához.

- Pannonhalmán élünk, nemrég született meg a harmadik gyermekünk. Itt gazdálkodunk, itt van az otthonunk, de kerestünk egy helyet, ami az én gazdálkodási tevékenységeimnek és feleségem zeneterápiás foglalkozásainak egyaránt bázisa lehet.

Egy szigetközi nagygazda parasztcsalád és egy budapesti polgárcsalád leszármazottjaként életszemléletemet mind a városi értelmiségi, mind a hagyományos paraszti örökség alakítja. Istennek hála megadatott a döntés szabadsága hogy mivel szeretnék foglalkozni, hogy városon vagy falunk szeretnék élni. Óbuda hegyvidéki részén, akkor még falu-szerű környezetben egy nagy telken éltünk. A régi szigetközi gazdaságot államosították, minimális része került vissza.

Az egykor kukorica tárolására és szárítására szolgáló góréból Pottyondy Ákos gyógynövény és gyümölcs szárítót alakít ki.
Fotó: Nagy Gábor

A nyarak nagy részét a Szigetközben töltöttük. Édesanyám gyógynövényekkel etetett, itatott, nagyapám gyümölcsökkel foglalkozott. Soha nem értettem, hogy tavasszal miért nem mászhattunk a rügyező-virágzó fákra, de most már értem. Körülvett minket ez a világ. Az, hogy mindig egy természetközeli helyen éltem, teljes mértékben meghatározta az életemet – mesélt indíttatásáról Ákos.

Gödöllőn a környezet és talajgazdálkodási intézetben szerzett diplomát, majd elvégezte a doktori iskolát is. Először terület- és vidékfejlesztéssel foglalkozott itt a pannonhalmi térségben, majd felkérték az apátságból, hogy foglalkozzon a gyógynövénykerttel.

- Két évvel ezelőtt úgy gondoltuk a feleségemmel, hogy eleget toltuk más szekerét, tegyük végre a magunk dolgát. Sorsszerűen találtunk rá erre a portára, amihez egy kisebb szántó is tartozik, összesen egy hektáron. Ez egy lakott hely volt, amikor megvettük attól a családtól, akik kitartóan gondozták, amiért nagyon hálás vagyok nekik. Az épületeket azonban rendbe kell tenni, a korábban intenzíven művelt földeket meg kell gyógyítani. Alapvetően háromféle dologgal fogunk itt foglalkozni – osztotta meg velünk terveit a gazda.

- Az első a zeneterápia és minden, ami ehhez kapcsolódik. Innen 100 méterre kezdődik a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet, ideális erdőterápiára, erdővel kapcsolatos képzésekre, kurzusokra. A kert és az erdő egyaránt nagyon izgalmas helyszíne azon terápiás foglalkozásoknak, amivel Nyugat-Európában, de főleg Ázsiában nagyon régóta foglalkoznak. A kert terápia egyes országokban a hivatalos állami orvoslásnak is része. A kertekbe a terápiás foglalkozások mellett sokszor a kizárólag virtuális munkát végző emberek is jönnek „leföldelni”. Ez egy nagyon jó szó, mert ezek az emberek alkotnak valamit, de a különböző kiterjesztésű fájlokat nem lehet megfogni. Egy idő után elkezdik keresni azokat a helyeket, ahol valós kapcsolatuk lehet a teremtett világgal.

A gyógynövények termesztésétől a feldolgozásukig mindent meg lehet tanulni Pottyondy Ákostól az Ürmos portán
Fotó: Nagy Gábor

A második vonal a gyógynövényekre és a tájfajtákból álló gyümölcsökre alapozott gazdálkodás. Sajnos ezen a birtokon nincsenek idős gyümölcsfák, de a környéken nagyon sok régi van, amit érdemes felkutatni, hogy oltóvesszőt szedjek róluk. Lehet hogy kicsi a körte, de a legízesebb pálinkát lehet belőle főzni. Lehet, hogy ehetetlen az alma, de abból lehet a legjobb réstest csinálni. Nagyon izgalmas, szép fajták vannak. Sokat jártam a Bakonyalján és Bársonyos környékén is. Ezek a fák egyenlőre otthon vannak a kertben csemete formájában leoltva, szépen hajtanak, erősödnek, aztán idén ősszel kiültetem őket. Ezeket a fajtákat nem lehet piacokon megvenni, ki kell menni értük a régi kertekbe. Nekem az a legjobb érzés, amikor azokkal az emberekkel beszélgethetek akik ezekkel foglalkoztak annak idején. Ők számomra nem „adatközlők”, hanem olyan emberek, akik elmondják életük történetének egy részét, holott semmi másról nem beszélgetünk, mint egy gyümölcsfáról.

Ahhoz, hogy egy család ellássa magát gyógynövénnyel nem kell nagy terület, még egy panel lakás erkélyén is meg lehet termelni azt, ami egy kis családnak szükséges. Fontosnak tartom, hogy a régi parasztgazdaságokhoz hasonlóan az Ürmös Portán a földtől a termékig, a termesztéstől a feldolgozásig minden megjelenjen. A meglévő gazdasági épületeket felújítjuk és régi-új funkciót kapnak. Igyekezünk mindenhez úgy nyúlni, hogy értéket teremtsünk és őrizzünk meg. Az ólakkal egybeépített, népi építészeti kincsnek is tartott góré például egykor kukorica tárolására és szárítására szolgált, mi ebből gyógynövény és gyümölcs szárítót alakítunk ki. A szárítás mellett lesz mód illóolaj és pálinka lepárlásra, gyümölcsaszalásra, lekvár főzésre és még sok egyébre is – tette hozzá.

Az istálló még a régi szerszámokat őrzi, de zeneterápia helyszíne lesz,
Fotó: Nagy Gábor

Ákos azzal is szembesült az elmúlt években, hogy aki egyetemen, vagy bármilyen más képzésen meg akar tanulni gyógynövényt, gyümölcsöt termeszteni, feldolgozni, az csak nagyon nehezen tudja az ehhez szükséges gyakorlatot megszerezni. Ezért úgy alakítja ki ezt a helyet, hogy az a gazdálkodás mellett gyakorlóhelyként is szolgáljon. Az átalakításra váró parasztházban szállást kaphat majd a gyakorlatra érkező. Tudomása szerint nincs még olyan hely, ami kifejezetten erre a célra jött volna létre, főleg úgy, hogy a teljes termelési vertikum egy helyen megtalálható volna. Mindenről kicsiben gondolkodnak, ahogyan az egy családi léptékű gazdaságban éppen elegendő.

- A harmadik tevékenység inkább a lelket erősíti. A Porta mellett megy el az összes zarándokút, amely Pannonhalmát érinti. Meglepődtem, mennyien járnak ezeken az utakon. Gyermekeim születése előtt magam is nagyon sokat voltam úton, és sajnos egyre inkább azt láttam, hogy üzletivé vált az az út, amelynek lelki ösvénynek kellene lennie. A régi istálló padlását úgy alakítottuk ki, hogy az erre járó zarándok szükség esetén leteríthesse hálózsákját, és ha máshol nem tud, nálunk meg tudjon aludni. Nem kérünk érte fizetséget, legfeljebb mondjon el egy imát értünk, így vele együtt talán mi is közelebb kerülünk a Teremtőhöz.

Talán sokan azt gondolják, hogy milyen romantikusan élek, de ez nem ilyen egyszerű. Én teremtek egy kertet, egy birtokot, és ez a munka tesz engem emberré. Viszont ez nem ingyen van, ezért keményen meg kell dolgozni. Hajnalban kelek, feltöri a kezemet az ásó, dolgozom szélben és napsütésben. Ez formál engem, közben meg én formálom a helyet – zárta gondolatait Pottyondy Ákos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában