12. Kecske Kupa

2024.03.25. 13:01

Tehetséggondozás - Matematikaversenyt rendeztek diákoknak Győrben - Mutatjuk az eredményeket + fotók

A versenyen 4 fős csapatok indulhatnak. A csapatok tagjai egy iskola azonos évfolyamra járó tanulói lehetnek. Egy iskola egy évfolyamából több csapat is indulhat. A versenyen a matematikai feladatokat négy témába soroltuk, témánként 8 feladatot lehet megoldani. A témák egymást követő feladatai nehezednek, ennek megfelelően a nagyobb sorszámú feladatokkal több pontot lehet elérni.

Kisalföld.hu

Hujber Julianna, a Széchenyi István Egyetem Tehetségsegítő Tanácsának tagja két indulóval.

"A feladatok pontértéke a feladatlapokon lesz látható. Mindegyik feladat megoldása egy pozitív egész szám. A csapatoknak csak ezt a számot kell megadni, a feladatok megoldását nem kell indokolni. A verseny kezdetén a csapatok a négy (különböző színű lapon lévő) téma első feladatait kapják meg. Amennyiben a csapat tagjai egy feladatot megoldottak, akkor azt be lehet mutatni a feladatlap színével megegyező színű asztalnál lévő zsűrinek. Itt először a csapat QR-kódját kell leolvastatni, majd a megoldást beíratni. Ha a feladat megoldása megegyezik a zsűrinél lévő megoldással, akkor a csapat megkapja a feladatra járó pontot, és utána a zsűri mellett lévő asztalnál megkapja ennek a témának a következő feladatát. Fontos, hogy mindenki ellenőrizze, hogy jó feladatot kapott-e. (A feladatokat tehát az egyes témákon belül csak sorrendben lehet megoldani.)

Ha a bemutatott feladat megoldása nem azonos a zsűrinél lévő megoldással, akkor a csapat a megoldásra -1 pontot kap. Ebben az esetben a csapat a feladatot újra megoldhatja vagy elpasszolhatja. Ha az újra megoldást választják, akkor nem kaphatnak új feladatot. Tehát egy csapatnál mindig legfeljebb négy megoldásra váró feladat van. Ha a passzolást választják, akkor erre a feladatra az addig szerzett negatív pontszámot kapják, és kérhetik a téma következő feladatát. Egy feladatra legfeljebb hat választ lehet adni, a hatodik rossz válasz után a csapat -6 pontot kap, és megkapja a következő feladatot. A versenyen lesznek olyan feladatok, amelyeknek nem a helyes megoldása van a zsűrinél. (Ezek száma legfeljebb 4 lehet.) Erre a csapatoknak kell rájönni. Az ilyen feladatokat minél előbb célszerű elpasszolni, mert különben nagyon sokszor kaphat a csapat –1 pontot. Feladatot passzolni csak az első megoldás bemutatása után lehet. A csapatok pontszáma a verseny során kivetítve folyamatosan megtekinthető lesz.

Kecske Kupa 2024.03.22 Az 1. és 2. fordulóban szerzett pontok A döntőbe meghívott csapatokat pirossal jelölték a szervezők.

A versenyen toll, ceruza, radír, vonalzó és az általunk biztosított üres lapok használhatók, ezeken kívül semmilyen más segédeszköz (különösen számológép, telefon, stb.) nem használható. Tiltott eszköz használata esetén a csapatot a versenyből kizárjuk. A versenyt évfolyamonként külön értékeljük. A végeredmény az első két fordulóban elért pontszámok összege alapján kerül megállapításra. Minden olyan helyszínről, ahol az évfolyamban az elindult csapatok száma legalább 10, az első helyezést elérő csapat bejut a döntőbe. Rajtuk kívül az eredmények összehasonlítása alapján évfolyamonként néhány további csapat szintén meghívást kap a döntőre. Minden résztvevő csapat az indulásért Kecske Tallért kap. A legeredményesebb csapatok oklevél és Kecske Tallér díjazásban részesülnek.

A 2. forduló végén az addig összegyűjtött Kecske Tallérokkal értékes nyereményekre lehet licitálni. A csapatoknak egyetlen alkalommal lehetőségük van a négy csapattag közül egy tag helyére egy másik tanulót benevezni. Ez a tanuló csak olyan tanuló lehet, aki ebben a tanévben a versenyen még nem vett részt. A csapat a további forduló(k)ban az új összetételben versenyez. A cserét a verseny megkezdéséig jelezni kell a Mategye Alapítványnak. Ha a csapat valamelyik tagja nem tud részt venni az adott fordulón és a csere lehetőségét a csapat már kimerítette, akkor a csapat kevesebb fővel vehet részt a versenyen" - közölte portálunkkal Hujber Julianna a Széchenyi István Egyetem Tehetségsegítő Tanácsának tagja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában