Szigetközi hagyomány

2023.11.19. 07:20

Dudanóták csendültek fel Kisbodakon - galéria

Harmadszor szerveztek dudásnapot Soós Antal dudás tiszteletére szombaton a kisbodaki közösségi házban, ahol a dudaszó mellett énekeltek és előadást is tartottak.

Mészely Réka

Az egyik régi hangszerünk a duda, melyet mára egyre kevesebben tudnak megszólaltatni. Kisbodakon hétvégén többen is összegyűltek, akiket érdekel e fúvós hangszerünk.

 – Ez a harmadik Dudás-napunk, mely folyamatosan bővül. Amikor a Virtus Dudazenekar először nálunk szerepelt, kiderült, hogy Soós Antalnak, a népművészet mesterének több leszármazottja él a településünkön, ahogy az is, hogy ő miként kötődött a faluhoz – emelte ki Timár Gábor kisbodaki polgármester.

Szigetközben a duda jó ismerője a dunaszigeti Takács István, akit az eseményre elkísért a DUDA, azaz a Dunaszigeti Dalárda, mely nemcsak dunaszigetieket tömörít, tagjai között dunakilitiek és halásziak is énekelnek, szigetközi dalokat. Takács István elmondása szerint elsősorban Barsi Ernő gyűjtését használják, de maga is gyűjtött nótákat, melyből ízelítőt nyújtottak a közönségnek, melynek tagjai szintén dalra fakadhattak. 

A programon levetítették a Soós Antalról készült film- és hangfelvételeket, az érdeklődők megismerhették a magyar (kecske)duda felépítését, „Aki dudás akar lenni...” címmel. Tanai Péter néprajztudós, muzeológus is tartott előadást, és az estet dudazene és -nóta, tánc, mulatság zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában