velünk élő történelem

2021.05.27. 16:24

Látogatóközpont nyílt a soproni Szent Mihály-templomnál – galéria

Átadták a soproni Szent Mihály-templom melletti, egykor lakóházként működő Sekrestyés házat. Az épület turisztikai funkciót kapott, ahol a templom és a város történelmének részleteit ismerhetik meg a látogatók.

Etzl Edgár

Fotó: Máthé Daniella

A Szent Mihály-templom és a Sekrestyés ház felújítási munkálatai tavaly szeptember végére fejeződtek be. Magyarország második legnagyobb gótikus templomának újraszentelését október 1-jén tartották, azonban csak most, a pandémiás helyzet enyhülésével nyílt lehetőség arra, hogy a felújított épületet is átadják.

A templom bejáratánál található Sekrestyés házban a látogatók bővebb ismereteket szerezhetnek a templom és a város történelméről. Horváth Imre városplébánostól megtudtuk, az épület egyik helyiségében több szemszögből követhető, a helyhez kapcsolódó filmeket tekinthetnek meg az érdeklődők. Érdekes újdonság, hogy a város muzeális kegytárgyait hologramként jelenítik meg a kiállításon. A Modern Városok Program keretében támogatott, több mint hárommilliárd forintos beruházást Sopron önkormányzata, a Győri Egyházmegye és a Soproni Városplébánia közös együttműködéssel kivitelezték.

Az eseményen részt vett dr. Veres András a győri egyházmegye püspöke, aki emlékeztetett, Sopron a Győri Egyházmegye második legnagyobb városa, a Szent Mihály a város legjelentősebb temploma. – Szeretném, ha az elkövetkező időben visszanyerné a templom méltán megérdemelt rangját, hiszen bátran állítom, hogy nem csak a város és az egyházmegye, hanem az ország egyik leggyönyörűbb temploma. Évi öt alkalommal biztosan fogok itt misézni: húsvét, pünkösd és karácsony mellett a Szent Mihály-napi templombúcsún, és a december 14-i hűség-napon – közölte a megyéspüspök.

Farkas Ciprián elmondta, bár tavaly történt a gótikus templom újraszentelése, az épületegyüttes új korszaka a látogatóközpont átadása után fog igazán elkezdődni. – A látogatóközpontban nem csak a templom, hanem a Szent Mihály-dombon élő emberek történetét és kultúráját is megismerhetik az érdeklődők – mondta a polgármester, aki szerint jól illeszkedik a beruházás az elmúlt időszak fejlesztései sorába.

– Számos más egyházi érték újult meg a környéken az elmúlt időszakban. Elindul a Magyar Templomfelújítási Program, fejlődik a Szent Orsolya-iskola. Az egyházi óvodákban és bölcsődékben lehetővé teszik, hogy modern körülmények között már kisgyermekkorban konzervatív keresztény nevelésben részesülhessenek a gyerekek, ami fontos a mai, értékvesztett világban – mondta az átadóünnepségen Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában