Sűrű napok három gyerekkel

2024.05.26. 08:59

A Csányi család nem csak túléli, élvezi is a nagycsaládos hétköznapokat

Gyereknap alkalmából egy győrsági család otthonában jártunk, akik elmesélték lapunknak, hogy nagycsaládként miként telnek mindennapjaik. Azt is megosztották munkatársainkkal, hogyan ünnepelnek vasárnap.

Schuller Vivien Csenge

Csányi Bence és Csányi-Molnár Mária gyermekeikkel: a 6,5 éves Virággal, a 3,5 esztendős Bátorral és a 10 hónapos Annával.

Fotó: Molcsányi Máté

– Egy átlagos napunk nagyon sűrű. Szinte mindennap megyek valahova a gyerekekkel. A nagylányom igen aktív: néptáncol, zenei foglalkozásra, úszásra, labdajátékokra, ugrókötelezni, betyárképzőbe is járunk. Minden délutánra jut valami program. Reggel 6–7 körül felkeltenek minket. Általában az édesapát, aki vagy a nagylánnyal, vagy a két kicsivel alszik. Ébredés után apa csinál nekik zabkásás reggelit, mert az a kedvencük – kezdte Csányi-Molnár Marcsi édesanya. 
– Szerintem ahhoz, hogy a nagycsaládos hétköznapokat ne csak túléljük, hanem élvezzük is, lazaság és rengeteg humor, valamint tervezés kell. De szükség van rugalmasságra is, hogy bármelyik pillanatban újra tudjuk írni a programokat. 
– Amíg a gyerekek reggeliznek, Marcsi addig tud még egy kicsit pihenni. Ezután én elviszem Virágot oviba, majd megyek dolgozni – osztotta meg lapunkkal Csányi Bence édesapa. 
– Előadó- és énekművész vagyok. Zenekarokkal szerepelek, mostanában főként könnyűzenével foglalkozom: jazz, blues és rock stílust játszunk. Tőlem örökölte a kislányom, hogy minden lében kanál. Itthon vagy gyakorolok, vagy sütök. A járvány óta a kovászos kenyér készítése a második szerelmem. Mindennap dagasztok és sütök. Mellette intézem a bevásárlást és a hivatali ügyeket. Időnként elmegyünk a játszótérre. Ebédelünk, majd elhozom a nagylányomat az oviból. Próbákra is hordom a gyerekeket magammal, este pedig vacsora, fürdés, meseolvasás, aztán alvás a program – mondta el az anyuka. 
– Minden napunk így telik nagyjából. Hétvégente a ház körüli teendőket végezzük. Mi építettük az otthonunkat, hat éve kezdtük el, 3–4 éve lakunk Győrságon. Egyébként építész vagyok, mérnökként dolgozom. Régen gitároztam, de a családi élet fenntartása mindent felülírt. Egyébként úgy burkoltam a házat, hogy közben a YouTube-on néztem, hogyan kell csinálni. Nagyon szeretnénk unatkozni, de itt egyelőre erre nincs lehetőség – tette hozzá Bence. 

Elmondásuk szerint szeretik a hagyományos, falusias jellegét a környéknek. Az anyuka az általa sütött kenyereket elcseréli a helyiekkel: mézet, masszázst, tojást vagy húst kap. Úgy érzi, ez nagyobb értéket jelent számukra, mint a pénz. 

– A kertbe szeretnénk még nagy veteményest, nyári konyhát és pincét. Élvezzük, ha közösen ülhetünk ki a kertbe sütögetni. Időnként át szoktunk sétálni Pannonhalmára, fél óra az erdőn keresztül. Zegzugos a falu, lehet túrázni is. Az utcában gyakran összejön egy csapat, nagyon jó a faluközösség – mesélték a szülők. 
– A zenei fellépések, koncertek is családi programok, olyankor megyünk mind az öten. Amíg színpadon vagyok, Bence vigyáz a gyerekekre. Utána együtt töltjük az időt a rendezvényeken. Most hétvégén születésnapi parti lesz, ez egybeesik a gyereknappal, szóval összegyűlik a család és közösen ünneplünk. Jövő héten egész héten gyereknap lesz az óvodában, mindennap lesz programjuk, például fagyizni mennek, vagy éppen rendőrautóba lehet ülni – mondták el. 
A Csányi család kedvenc közös programja a hétfői pizzaparti. Az édesapa azon a napon jár középkori kardvívásra, ez az apakimenőnap. Mikor hazajön, a gyerekek pizzával várják. 

Nagycsaládban

Csányiék januárban csatlakoztak a győri Família Nagycsaládosok Egyesületéhez. Tagsági kártyájukkal sok kedvezményhez juthatnak, például múzeumokban, játszóházakban, papírboltokban. A tagok számára élelmiszercsomagokat is felajánlanak az üzletek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában