4 kategória

2024.04.25. 06:42

Női történetek a nők erejéről: itt a 10. jubileumi Terézanyu pályázat

A nők sorsformáló erejét és a női közösség különleges, megtartó erejét ünnepli a 10. jubileumi Terézanyu pályázat, amelyre négy kategóriában várják a pályaműveket megyénkből is.

Kisalföld.hu

A Terézanyu pályázat és klub úttörő munkát végzett: a 2010-es években elsőként kezdett foglalkozni azzal, hogy a nőket láthatóvá tegye, a női léttel kapcsolatos megszámlálhatatlan tabut ledöntse. Az intézménnyé vált kezdeményezést Rácz Zsuzsa, az Állítsátok meg Terézanyut! és tavaly megjelent folytatása, a “Kovácsné kivan” írója hozta létre, hogy másoknak is lehetőséget biztosítson a történetük elmondására.

A többi már történelem: kiderült, hogy a nőkben hatalmas a közlésvágy, az igény, hogy a hangunk hallható legyen, hogy a történeteinket – legyen az nehéz, vagy épp könnyű- és ezzel egyben az életünket is meg tudjuk egymással osztani. Problémánkkal nem vagyunk egyedül: együtt /s/írunk- együtt nevetünk- szól a pályázat szlogenje.

Korábbi nyertesek
Fotó: Kovacs Attila

A Terézanyu pályázat és klub sikertörténet, amely nem pénzben mérhető, hanem a közösen ledöntött tabuk számában és a különleges emberi sorsokban: a pályázat több mint 10 éves története során több ezer nő írta meg nekünk a történetét, több mint százötven ember kapott díjat és a közösségünktől annyi támogatást, hogy a sorsukat legyen bátorságuk kézbe venni, megváltoztassák életüket- sokaknak az alkotás mindennapjaik részévé vált, könyveket írtak, megvalósították álmaikat. De akik nem írtak könyvet, (még...) azok is nyertek: barátságokat, megtartó közösséget, szövetségeseket.

Különleges történetek, különleges nőktől

Minden évben minden korosztályból érkeznek pályázatok: a legfiatalabb nyertesünk 15 éves volt, Riczu Sára, a legidősebb, Gyéressy Antalné 83 éves. Írtak depresszióval küzdő, változtatni akaró tehetséges nők, akik kaptak annyi biztatást, önbizalmat, hogy szembe mertek nézni démonjaikkal. Emő reklámszakember, ma sikeres gyerekkönyveket ír. Írtak helyüket kereső, tehetségüket kibontakoztatni vágyó nők, akik parádésan találták meg a méltó helyüket a világban. Fiala Borcsa az egyik fődíjat vette át D. Tóth Krisztától, pár éven belül pedig ő maga lett a wmn. hu főszerkesztője.

Írt nekünk pszichológus az édesanyjával való ellentmondásos kapcsolatáról és küzdelméről, hogy a mérgező mintát már ne örökítse tovább lányaira. Bibók Bea könyve, Ellopott gyermekkor címmel tavaly lett hatalmas bestseller. Írt gyermektelenségét tudatosan felvállaló nő, aki komoly önismereti folyamat végén hozta meg a döntést és búcsúzott el meg nem született gyermekétől. Tinka az egyik hazai elindítója a gyermekgyász-csoportoknak, Gyermekek gyásza címmel írt e-bookot. A Transzgenerációs történetek és az Újraépített életek c. könyvek társszerzője.

Rácz Zsuzsa

Írtak családon belüli erőszak áldozatai, akik később képesek voltak erőt gyűjteni és kimászni a bántalmazás pokoli bugyraiból, menekítve a gyerekeiket is, támaszkodva a közösségre. Merát Anikó ma egyedül neveli fiait, rendszeresen ír a noivalto.hu magazinnak, álma, hogy újságíró legyen. Írtak nekünk titokban nemi erőszak áldozatai, akik így merték megtörni a szégyent, a pusztító hallgatást: Írt nekünk gyermekeit egyedül nevelő anya, aki rettentően kínlódott fiai elengedésével, Köves Anna hatvanpluszosan végzet el az egyetem mentálhigiéné szakát, ma másokat támogat hasonló útjukon.

Írt nekünk kisgyerekes anya, aki Bécsben próbált boldogulni és erőfeszítéseinek köszönhetően jött létre az egyik legnagyobb, külföldön élő nőket támogató közösség, a FEMspace.

Írt nekünk főállású anya a megalázó munkakeresési tapasztalatairól, amikor azzal szembesült, hogy hiába van zseniális szervezőkészséggel megáldva négy gyerek mellett, mégis csupán ennyit érdemel

egy állásinterjún: Ja, értem, maga nem csinált semmit, csak otthon volt a gyerekekkel?! Írt nekünk díjnyertes pályázatot gyermekkorától fekete felhőként kísérő depressziójával sikeresen megküzdő pszichológus, megtörve az ezt övező hallgatást, tabut. Bori azóta krimit írt, tavasszal jelenik meg második könyve Macskakaparás címmel.

Írt nekünk a cigánysorban született nő, aki emberfeletti erővel kapaszkodott ki a mélyszegénységből, majd lett szociális munkás. Éva ma cigány gyerekeket és családjaikat támogat, közben elvégezte az egyetem teológia szakát is.

A pályázatokban a közös a vágy a változtatásra, fejlődésre, önmagunk és mások jobb megértésére. Díjazottjaink többsége szárnyakat kapott, önbizalmat és hitet- közel harmincan megírták első, sőt további könyveiket, köztük Fiala Borcsa, Bibók Bea, Köves Anna, Mészöly Ágnes, és Raffer Gabriella

A 2024-es kategóriák

Idén 4 kategóriában várjuk az egyes szám első személyű írásokat:

- Női közösségek megtartó ereje - Te kikre számíthatsz, hogyan, kik támasztanak, te kinek nyújtasz segítséget? Kisebb ( akár 2-3 fős) vagy nagyobb közösségekhez való tartozás élményéről várunk személyes történeteket.

- Most Te jössz! – Az Eisberg Hungary Kft jóvoltából külön kategóriát szentelünk annak az életbevágó kérdésnek, hogy mi nők, hogyan gondoskodunk magunkról, mit teszünk a saját testi- lelki – szellemi jólétünk érdekében?

- A kisgyerekes lét boldogsága ÉS szívása - hogyan lehet megteremteni az egyenlő munkamegosztást az újszülött érkezését követő káoszban? Kivételesen négykezes, szülőpáros pályázatokat is várunk.

- Csajok a pult mögött - a munkahelyi közösségek megtartó erejéről várunk történeteket- Milyen együtt dolgozni barátként, szövetségesként egy munkahelyen- például a kiskereskedelmben, a boltokban, áruházakban dolgozó több százezer nő esetében? A Tesco támogatásának köszönhetően külön kategóriában várjuk és díjazzuk az írásaikat.

A pályázat határideje május 5., éjfél, anyák napja.

Részletek: www.terezanyu.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában