2024.04.21. 12:11
Jobbnál jobb cukrászdák és fagyizók vetélkednek a Balaton Fagyija címért - Mutatjuk a résztvevőket
A Balaton nem csak turisztikai, de fagylat-nagyhatalom is. Minden bizonnyal az egy főre jutó minőségi cukrászdák száma itt a legmagasabb az ország turisztikai régiói közül. Ezek hírnevének öregbítése érdekében hozták létre a Balaton Fagyija versenyt, amelyet idén 11. alkalommal szervezinek meg.
A Balaton Fagyija verseny 2023-as győztese, az Amaretto cukrászda tulajdonosa, Varga Tamás.
Forrás: Balatoni Turizmus Szövetség
Fotó: Mihalik Imre
A versenyre nem csak a part mentén nyitva tartó fagylaltozók tulajdonosainak jelentkezését várják, hanem azokét, is, akik a víztől messzebb található településeken üzemeltetik cukrászdájukat - mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.
Az átlag fagyi minősége ezért jobb a Balatonon
Fekete Tamás hozzátette, hogy az évek során ez a megmérettetés is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a fagylaltok minősége egyre magasabb színvonalú lett. „Ez annak is köszönhető, hogy a versenyen indulók jó példával szolgálnak minden balatoni vállalkozó számára. A térség cukrászdái és cukrászai nagyon nyitottak, komolyan veszik a versenyt, és rengeteg kreatív ötlettel kombinálják a helyi alapanyagokból készült ízeket. Nem egy itteni fagylaltmester szerepel kitűnően nem csak a magyarországi, de a nemzetközi megmérettetéseken is - mondta a turisztikai szakember.
A világ trendjeiről is szó lesz a rendezvényen
Az idei zsűriben ott lesz a 2024-es Gelato World Cup bronzérmes magyar csapatának képviselője Somogyi Renáta, a gyenesdiási Bringatanya fagylaltmestere is. Ő a verseny napján, május 10-én Siófokon, egy különlegességgel is készül azoknak, akik nem szeretnék megmérettetni magukat, de szakmabeliként kíváncsiak a világ fagylalt-trendjeire. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött bemutatón a vendégek megtudhatják, hogyan és mivel lehet dobogós helyet szerezni egy fagylat-világversenyen, de azt is elmondják majd, hogy az olasz vagy a francia szakemberek milyen újdonságokkal próbálnak újabb turistákat csalogatni saját régiójukba. A szervezők azt remélik, hogy a világ egyik legjobb cukrászcsapatának tapasztalatainak megismerése hozzájárul majd ahhoz is, hogy a balatoni fagyik minősége 2024. nyarán is átlag feletti legyen.
Az idei versenyre május 5-éig jelentkezhetnek a Balaton környéki fagylaltmesterek, cukrászdák.
Akik már biztos, hogy ott lesznek a versenyen
- Pálfi Attila - Balatonmáriafürdő, Florida Fagyizó
- Pálfi Attila - Balatonmáriafürdő, Vitorlás Fagyizó
- Vadócz Jenő - Balatongyörök, Promenád Kávéház
- Wilheim Dávid - Balatonmáriafürdő, Pingvin Fagyizó és Cukrászda
- Papp Balázs - Marcali, Mester Cukrászda
- Konczné Koncz Andrea - Balatonakarattya, Sissi Kézműves Fagylaltozó
- Bodócs-Varga Mónika - Balatongyörök, Cappuccino Fagylaltozó
- Böröczky-Asztalos Ágnes - Balatonszemes, Margaréta Fagyizó
- Márton Sándor - Balatonfüred, Bagaméri Fagylaltozó
- Varga Tamás - Balatonalmádi, Amaretto Fagyizó
- Dobos József - Tihany, Erzsike Fagylaltozó
A nyertes fagyizóknak köszönhetően, az elmúlt tíz évben, számos új íz került a fagyis pultokba, aminek természetesen a vendégek örülnek a legjobban. Nagy kérdés, hogy vajon mivel múlják felül idén a tavalyi győztes, az Amaretto fagylaltozó ’balatoni tövises mangósorbet’ kreációját? - tette fel a kérdést Fekete Tamás.