Megelőzés

2024.03.08. 10:00

Vastagbélrák elleni küzdelem hónapja - A Soproni Gyógyközpont felhívja a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára

Magyarországon évente közel ötezren veszítik életüket vastagbéldaganatban. A megbetegedésre, a szűrővizsgálatok fontosságára hívják fel a Soproni Gyógyközpontban a figyelmet márciusban, a vastagbélrák elleni küzdelem hónapjában.

Kisalföld.hu

– A vastagbéldaganatok megjelenése 50 éves kor felett válik gyakoribbá, ezért az 50–70 év közötti lakosságot szűrjük célzottan. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ által koordinált szűrőprogram keretében a korcsoport tagjai kétévente meghívót kapnak a vizsgálatra. A szűrés jelentősége abban áll, hogy a daganatmegelőző elváltozások vagy a panaszokat nem okozó daganatok még a tünetek és a panaszok megjelenése előtt, korai stádiumban felfedezhetők – hangsúlyozta dr. Horváth Tibor, a Soproni Gyógyközpont Belgyógyászati- Gasztroenterológiai Összevont Osztályának osztályvezető főorvosa. 

Dr. Nagy Attila, az endoszkópos labor részlegvezető főorvosa elmondta, a kétlépcsős szűrés először a székletben lévő – gyakran szabad szemmel nem is látható – vér vizsgálatával történik. Amennyiben a szűrés pozitív, szükség van a második lépcsőre: a vastagbél tükrözéses vizsgálatára a vérzés helyének és okának megállapítására, ami a Soproni Gyógyközpontban előjegyzés alapján történik. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában