Elzavarták a telet

2024.03.24. 13:40

Közel ötven néptáncos égetett kiszebábút Győrben - videó, fotók

Közel ötven vidám néptáncos lány vitte végig énekelve a kiszebábút Győr belvárosán, hogy végül a Rába parton meggyújtsák és a folyóba dobják ezzel elűzve a telet, a betegségeket és a hideget.

Dániel Viktória

Látványos pillanatokban nem volt hiány a győrújbaráti Csobolyó együttes néptáncosainak köszönhetően vasárnap délelőtt Győr Belvárosában. Fotók: Csapó Balázs

A győrújbaráti Csobolyó Néptáncegyesület második éve eleveníti fel a kiszebábú égetés és a villőzés hagyományát Győrben.

- Nagyon régi hagyományok ezek, amelyekről már az ezerháromszázas években születtek feljegyzések és nem csak Magyarországon, hanem egész Közép-Európában elterjedtek voltak – mondta el Putz Katalin az egyesület vezetője. - A hagyomány szerint a kiszebábot kiviszik a faluból és meggyújtják vagy a vízbe dobják ezzel, mint egy jelképesen kivéve a faluból a betegséget, valamint lezárva a telet és a böjti időszakot.

Putz Kata kiemelte nagyon örültek a felkérésnek, mivel fontos, hogy a régi hagyományokból átmentsünk a jelenkorba is.

A kiszebábú égetés mellett a virágvasárnap másik jellegzetes népszokása a villőzés sem maradt el. A bábú vízbevetése után a lányok friss ágakat vettek magukhoz és ezeket vitték vissza a faluba, esetünkben pedig a városba, hogy ezzel jelképesen elhozzák a termékenységet és a tavaszt a településre.

A Csobolyó Néptáncegyüttes lelkes tagjai igyekeznek feleleveníteni és életben tartani a néphagyományokat, Húsvét vasárnap bált, hagyományos táncházat is rendeznek az együttes tagjainak másnap reggel pedig a népviseletbe öltözött legények vödröt ragadnak, hogy meglocsolják a lányokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában