Országos verseny

2024.03.09. 07:00

Kémiából is az élen a mosonmagyaróvári gimis

A napokban rendezték a X. Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjét a fővárosban, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A rangos megmérettetésen kategóriánként az előzetes fordulókon legjobban teljesített 10–12 tanuló vehetett részt.

Mészely Réka

Liziczai Gergő a negyedik helyen végzett az országos kémiaverseny döntőjében.

Fotó: Kossuth-gimnázium

Mosonmagyaróvárt és a Kossuth Lajos Gimnáziumot a versenyen Liziczai Gergő 11. BC osztályos tanuló képviselte, aki igazán előkelő, országos negyedik helyezést ért el. Felkészítő tanára Liziczai Márk. 
Mint megtudtuk, a versenyen három témában is tudásuk legjavát kellett adniuk a döntősöknek. Elsőként egy komplex, a kémia legváltozatosabb tudományterületeit lefedő, négyórás írásbeli fordulót kellett teljesíteni, majd egy laboratóriumi feladat is várt a diákokra. Itt a kvalitatív analitikai ismeretekre volt szükség: szilárd porokat, valamint ismeretlen kationokat és anionokat tartalmazó oldatokat kellett különböző reagensek segítségével azonosítani. Másnap szóbeli forduló következett, ahol a kémia napjainkban fontos, más természettudományokkal is kapcsolódó, komplex problémáinak köréből kellett mindenkinek egy-egy előadással felkészülni, melyet a szakértő zsűri által vezetett szakmai vita követett. 
A verseny után a résztvevők lehetőséget kaptak, hogy ellátogassanak a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyárába és kutatóközpontjába, ahol a pódiumbeszélgetéseket a várva várt eredményhirdetés követte. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában