Hivatás

2024.03.06. 11:51

Harminc éve egyenruhában a börtönben – A fertőszéplaki származású Dr. Schubert Miklós főorvos kétezer ember egészségéről gondoskodik

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet főorvosaként kétezer ember egészségéről gondoskodik, több mint húszfős csapat munkáját irányítja. Gazdálkodik, vadászik, horgászik. Férj, apa és fél éve büszke nagypapa. Dr. Schubert Miklós bv. alezredes harminc éve öltött egyenruhát.

Kisalföld.hu

Forrás: bv.gov.hu

Az ifjú Schubert Miklós fertőszéplaki fiatalemberként erdőmérnöknek készült. Szülei tanácsára azonban – mondván: az erdőmérnököket képző soproni egyetem közelsége miatt nem könnyen talál majd állást – az orvosi egyetemre jelentkezett. Úgy képzelte, urológus lesz a soproni kórházban, ám az 1980-as évek végén kezdődő, kelet-nyugati irányú orvosszakmai vándorlás átírta a forgatókönyvet, és háziorvosként kezdte a pályáját Sopronban. Nem sokáig ült a körzeti rendelőben: a veszprémi Jutasi laktanyában - a tízhetes kiképzést követően - sororvos őrmesterként kezdte meg a kötelező sorkatonai szolgálatot. Az ott töltött tíz hónap elég volt ahhoz, hogy megbarátkozzon az egyenruhával, így 1994 februárjában a Szombathelyi Határőr Igazgatóságon elhelyezkedve már főhadnagyként folytatta az orvosi munkát, és egészen az igazgatóság 2007. decemberi megszűnéséig ott teljesített szolgálatot. Akkor két út állt előtte: vagy a rendőrségnél folytatja, vagy „átigazol” a 2008 tavaszán nyíló új büntetés-végrehajtási intézetbe. Utóbbit választotta, és mint mondja, nem bánta meg. Az ország legnagyobb és legmodernebb börtönének egészségügyi ellátását megszervezni izgalmas szakmai kihívás volt számára. És bár a határőr igazgatóságon annak idején működő hatszáz fős idegenrendészeti részlegen is akadt dolga bőven a törvénnyel összeütközésbe kerülő emberekkel, az elítéltekkel történő foglalkozás merőben újszerű feladat volt számára. A börtönorvosok esetében megkerülhetetlen kérdésre a főorvos azonnal megadja a választ: amikor egy fogvatartott belép a rendelőjébe, akkor elsősorban emberként, betegként tekint rá, és nem firtatja, milyen bűncselekményt követett el - írta a bv.gov.hu.

Forrás: bv.gov.hu

Dr. Schubert Miklós bv. alezredesnek ma a szombathelyi börtönben majdnem kétezer fős praxisa van: a több mint 1400 fogvatartott mellett a személyi állomány tagjai is hozzá, illetve kollégáihoz fordulhatnak egészségügyi panaszaikkal, kéréseikkel. A főorvos különösen büszke a több mint húsz szakemberből álló osztályára, mint mondja, az évek során igazi csapattá csiszolódtak. Ennek – és persze a büntetés-végrehajtási szervezet, illetve a parancsnok által kialakított és következetesen betartatott protokollnak – köszönhető az is, hogy a Covid-járványt az intézet fogvatartotti és személyi állománya komolyabb megbetegedések nélkül átvészelte.

Dr. Schubert Miklós bv. alezredes, főorvos számára fontos és biztos háttér a család. Felesége, Szilvia szintén a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet hivatásos állományát erősíti: bv. alezredesként az élelmezéssel kapcsolatos feladatokat koordinálja. Három gyermekük van: a befektetési tanácsadó Miklós már egy unokával is megajándékozta őket, Anna ötödéves orvostanhallgatóként édesapja nyomdokaiba lép, Dóra pedig jogi tanulmányokat folytat.

A főorvos szabadidejében kertészkedik, családi portájukon állatokat gondoznak, de a horgászbot és a puska is gyakran előkerül: dr. Schubert Miklós „vadvízi” pecásként legszívesebben a Pinkára és a Rábára jár, de a horgásztavak partján is gyakran hódol szenvedélyének. Vadászként  az apróvad nem hozza lázba, a vaddisznóvadászat annál inkább – ha ideje engedi, a Győrvári Vadásztársaság tagjaként járja az erdőt. A halat és vadat pedig nemcsak kifogja és elejti, hanem el is készíti – családtagjai és barátai nem kis örömére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában