Békamentés

2024.03.23. 15:53

Figyelnek a kis zöld állatokra - Békaterelőt építettek a biztonságos átkelésért Sopron környékén - fotók

A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében, önkéntesek és a Taeg Zrt. közreműködésével készült el február közepén az ideiglenes békaterelő rendszer, amely a Sopronhoz közeli Fehér úti tónál a szaporodni érkező kétéltűeket védi a közúti gázolástól.

Varga Henrietta

Február közepén állították fel a terelőt 1,2 kilométer hosszan Sopron közelében. Fotók: Máthé Daniella

Hazánkban minden kétéltű, így a barna varangy is védettséget élvez, természetvédelmi értéke 10.000 forint. A Soproni-hegység szívében elhelyezkedő tó az egyik legjelentősebb szaporodóhelye a barna varangyoknak. A több mint 1 kilométer hosszú békaterelő kiépítése a korábbi években tapasztalt tömeges pusztulásuk miatt vált szükségessé. 

Békaterelő
Az 1,2 kilométer hosszú békaterelő mellett is lapulhatnak békák, így azt is tüzetesen meg kell nézni minden alkalommal. Fotó: Máthé Daniella

A békaterelő szükségessége

– A Fehér úti tó komoly szaporodóhelyként szolgál a hegyvidék kétéltű faunája számára, azonban a turisztikai, valamint az erdészeti, vadászati célú közlekedés miatt évről évre rengeteg kétéltűt, főleg barna varangyot ütnek el, ami nagyságrendileg legalább ötszáz egyedet jelent évente – mondta Keresztes Kristóf, a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetmegőrzési szakreferense.

 – Február közepén állítottuk fel a terelőt 1,2 kilométer hosszan, aminek az a célja, hogy a békákat a tóhoz vonulás során megállítsa. Vödörcsapdákba kerülnek és így már biztonságosan átvihetjük őket az úttesten. A mentés során közel 7800 egyedet sikerült átjuttatnunk, ami egy nagyon szép szám. Természetesen a varangyok mellett voltak más fajok is, például gyepi és erdei béka. Alpesi tarajos gőtét és foltos szalamandrát is találtunk a csapdákban, de zömében barna varangyok voltak – tette hozzá.

– Az, hogy egy-egy mentés meddig tart, az időjárástól függ. Mivel idén enyhe volt a február, korábban indultak, így már a terelő lebontása is aktuálissá vált az állatok visszavonulása miatt. Rengeteg önkéntest sikerült bevonni a munkába, 18 család/csapat segített bennünket folyamatosan. Gyorsan beletanultak a békamentésbe és gyűjtötték nekünk a békák minőségi és mennyiségi adatait.

Nemcsak az volt a feladatuk, hogy megfogják őket és átvigyék a tóba, hanem az is a munka része volt, hogy adatokat gyűjtsenek a vonuló kétéltűek faji összetételéről, a populációk nagyságáról és ivararányáról. A terelő mentén végigsétálva összeszedték az állatokat, majd egy adatlapra rögzítették, hogy pontosan milyen fajról van szó. 

Laikus számára is könnyen megkülönböztethető, hogy hím vagy nőstény a talált állat, hiszen a hímek jóval kisebbek és a barna varangy esetében van egy elszarusodott fekete kitüremkedés (hüvelykvánkos) a mellső végtagjukon, ezzel segítve a nőstényekre való rákarolást (amplexust). 

 

Békaterelő
Könnyen megkülönböztethető a nőstény és a hím varangy, lényeges méretbeli különbség van köztük – mondta Keresztes Kristóf. Fotó: Máthé Daniella

A gyűjtött adatok nemcsak a Soproni-hegység kétéltűkutatása miatt fontosak, hanem a későbbiekben alapként szolgálhatnak akár egy fix terelő kiépítéséhez is – összegezte a szakember.

Önkéntesek

Tarr Ádám természetvédelmi mérnök szakos hallgatóként végzett és lelkes önkéntes, hiszen idővel szeretne bekapcsolódni a nemzeti park munkájába. 

- Úgy gondolom napjainkban elég sok negatív emberi behatás éri az élővilágot, ezért szükséges az ellenpólus is. Muszáj, hogy valaki megmozduljon és aktívan részt vegyen, akár a békék mentésében is - foglalta össze Ádám az önkéntességgel kapcsolatos gondolatait.

A fiatal természetvédelmi mérnök mellett, több gyermek is kivette a részét a munkából, akik így testközelből figyelhették meg a békákat.

békamentés
Gyerekek is vettek részt a mentésben, akiknek egyáltalán nem okozott nehézséget a békák közelsége Fotó: Máthé Daniella

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában