Győri oktatás

2024.03.01. 09:08

Böllérmáj Fesztivál - Közös sikert ünnepelt a Széchenyi István Egyetem és a Krúdy-technikum Kapuváron

A győri Széchenyi István Egyetem színeiben indult három tehetséges fiatal nemrégiben a X. Kapuvári Böllérmáj- és Gasztronómiai Fesztiválon, ahol csapatuk ifjúsági kategóriában első helyezést ért el. A Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum tanulói az egyetem tulajdonában lévő vendéglátóhelyeken töltik szakmai gyakorlataikat, ahol felkészítették őket a versenyre. A diákok már a gasztronómiai világbajnokságra és olimpiára készülnek.

Kisalföld.hu

A győztes diákok, valamint felkészítőik és segítőik (Horváth Attila és Borbély Adrienn) csoportképe. Fotó: Adorján András

Elismerő oklevelet vehettek át nemrégiben a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campusán a Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum diákjai, akik a X. Kapuvári Böllérmáj- és Gasztronómiai Fesztivál első helyezettjei lettek ifjúsági kategóriában. A 11. osztályos fiatalok a Széchenyi István Egyetem tulajdonában lévő vendéglátóhelyeken töltik szakmai gyakorlatukat: Balázsi Bence és Horváth Zoltán a Famulus Hotel Pódium Éttermében, míg Szabó Benjamin a Sieger Sportbárban dolgozik. A diákok felkészítése gyakorlati helyeiken zajlott, emiatt büszkén viselték az „Egyetem gyöngyei” csapatnevet. Felkészítőik Bódisné Karczagi Katalin, Mészáros Balázs, Miléder László és Pataki Ádám voltak.

„Nagy öröm, hogy közös sikert ünnepelhetünk partnerünkkel, mely még tovább erősíti az együttműködést. A csapat kiemelkedő országos eredménye is e remek kapcsolat példája és egyben mérföldköve is. A Széchenyi-egyetem célja, hogy jelen legyen a régió turisztikai és gasztronómiai szférájában és magas színvonalú vendéglátóhelyeket működtessen, amihez a kiváló alapanyagok mellett elengedhetetlenek a kimagasló tudású szakemberek” – húzta alá dr. Remsei Sándor, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar dékánja.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy partnereinkkel kiegészítsük egymást a tehetséggondozásban, és így a lehető legjobb színvonalú oktatást biztosítsuk diákjainknak. A közös munka az ő fejlődésüket segíti elő, hiszen szakmai tudásukat emeli még magasabb szintre. Köszönettel tartozunk duális partnereinknek, hogy segítették a fiatalok felkészülését és támogatást nyújtottak számukra a gasztronómia mindennapjaiban” – hangsúlyozta Baloghné Pálfi Edina, a Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikumának igazgatója.

Baloghné Pálfi Edina, a Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum igazgatója és dr. Remsei Sándor, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar dékánja köszöntötték a győztes csapatot és az őket felkészítőket. Fotó: Adorján András

A kapuvári versenyen a diákoknak a híres helyi böllérmájat kellett elkészíteniük, valamint egyéni ételekkel is elkápráztatták a szakmai zsűrit. A nívós megmérettetésen több mint 90 csapat vett részt. „Többhetes felkészülés előzte meg a versenyt, ami alatt sokat ötleteltünk együtt, és igazán összekovácsolódtunk. Nagyon hálásak vagyunk a gyakorlati helyeinknek ezért a lehetőségért” – mondta Balázsi Bence. „A szakmai gyakorlat nagyon sokat ad mindannyiunknak: felelősségre nevel és mindennap élesben szembesít izgalmas kihívásokkal. Szerencsések vagyunk, mivel gyakorlati helyeinken hagynak minket érvényesülni, és szabadjára engedhetjük a kreativitásunkat” – tette hozzá Horváth Zoltán.

A tehetségek jelenleg egy egyedülálló mentorprogramban vesznek részt, ahova a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség mindhármukat kiválasztotta. Kétéves felkészülés vette kezdetét, ahol az ország legjobbjait képzik a legmagasabb szintű nemzetközi gasztronómiai versenyekre. „A program által lehetőségünk van bekerülni a nemzeti junior válogatottba és 2026-ban hazánkat képviselni a kulináris világbajnokságon, majd 2028-ban az ifjúsági kulináris olimpián” – húzta alá Szabó Benjamin.

A győztes diákok, valamint felkészítőik és segítőik (Horváth Attila és Borbély Adrienn) csoportképe. Fotó: Adorján András

„A versenyek fontos fejlődési lehetőséget jelentenek, hiszen általuk új szemszögből tekinthetünk a vendéglátásra. Gyakornokaink hasznos tapasztalatokkal gazdagodhattak itt és külön öröm számunkra, hogy ilyen szépen vették az akadályokat.

Büszkék vagyunk arra is, hogy a nálunk gyakorlatot töltő fiatalok egy kiemelt országos mentorprogramban vehetnek részt, ahol megszületik a magyar gasztronómiai elit következő generációja. Cégcsoportunk kiváló eredménynek tartja, hogy a program összes nyugat-magyarországi régióból származó résztvevője a Pannon Famulus Kft. valamely éttermének gyakornoka” – emelte ki Mészáros Balázs, a Pódium Étterem executive séfje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában