Tanulni mindig jó

2024.02.09. 06:58

A borról beszéltek a Nyugdíjas Egyetemen Mosonmagyaróváron - fotók

Tud-e a bor hozzánk beszélni? címmel dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus hozta közelebb a Nyugdíjas Egyetem hallgatóságához azt a nedűt, mely több egy alkoholos italnál.

Mészely Réka

A magyaróvári kar Phare-épületének nagyterme ismét megtelt érdeklődő nyugdíjasokkal. Fotó: Kerekes István

  • A Nyugdíjas Egyetem februári találkozójának elején a szokásokhoz híven az online játék nyerteseit sorsolták ki.
  • Vizsy-Gombosi Lilla polgármesteri titkárságvezető elmondta, hogy az előző előadó, Szilágyi Miklós előadásához kapcsolódó játékon 102-en vettek részt, közülük 74-en helyesen válaszoltak: közülük kerültek ki most a nyertesek sorsolás során.

Ezúttal dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus hozta hozzánk közelebb a borokat. A szakember a Vinóvár révén kapcsolódik Mosonmagyaróvárhoz, így levetítették a legutóbbi boreseményről készült kisfilmet.

Tud-e a bor hozzánk beszélni? Erre kereste a választ előadásában a borakadémikus.

– Ki rendszeres, tudatos borivó? – szögezte a hallgatóság felé dr. Mészáros Gabriella, aki azt vallja, hogy a bor nem egy az alkoholos italaink közül, hanem annál több. Mert mögötte van történelem, hagyomány, domborzat, turizmus, gasztronómia és a társas összejövetelek velejárója. A szakember szerint fontos odafigyelnünk, mi kerül az asztalunkra, és ez nem csak a borokra igaz természetesen.

Dr. Mészáros Gabriella szerint a legjobb borok felejthetetlen alkotások.

A fogyasztói szokásokra is rávilágított: a fiatalok körében kevésbé népszerű a borfolyasztás, ami egyébként is csökkenőben.

– A vörösborok fogyasztása visszaszorulóban, a magyarok általában a száraz fehérborokat választják. Hazánkban a klimatikus adottságok a fehér boroknak alkalmasabbak – emelte ki az előadó, aki nyárra a finom, könnyű fröccsöket javasolja, melyek a legjobb szomjoltók, míg a hidegebb időszakban a telt, alkoholosabb vörösborokat.

Az előadáshoz kapcsolódó kitölthető kérdőív február 9-től elérhető a város honlapján (www.mosonmagyarovar.hu).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában