Gasztro

2024.02.01. 06:12

Nincs titok, csak folyamatos megújulás - Az Év Vendéglősét faggattuk Sopronban - fotók

Erhardt Zoltánnak ítélte 2023-ban az Év Vendéglőse díjat a Magyar Vendéglátók Ipartestülete tagsága.

Bódvai Ildikó

Az Erhardt étterem konyhájában a régióra jellemző különlegességek és jellegzetes magyar fogások készülnek. Fotó: Szalay Károly

  • - Óriási megtiszteltetés ez az elismerés, erre vágyik minden vendéglős. Azért is örülök, mert bebizonyosodott, hogy a szakmai szervezet is fontosnak tartja azokat az értékeket, amiket képviselünk - mondja boldogan Erhardt Zoltán.
  • Az Erhardt Étterem, Panzió és Kézműves Pékség tulajdonosa a siker titkát a folyamatos megújulásban látja.

- Rendkívül fontos emellett a jó csapatmunka, a minőségi alapanyagok használata és a szakmai képzés. Mi magunk is részt veszünk az oktatásban, tizenkét tanulónk van szakács, felszolgáló, cukrász és pék szakmákban. Tagjai vagyunk olyan neves, hazai, szakmai szervezeteknek, mint a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület, a Magyar Kézműves Kenyér Társaság és az Alpokalja-Fertő Táj Védjegy hálózat. Helyi termelők bevonásával, kiváló hazai alapanyagokkal és magas szintű szakmai háttérrel dolgozunk - teszi hozzá Erhardt Zoltán, aki a vendégek visszajelzései alapján eddig is bízott benne, hogy jó úton jár. Ezt erősítette most meg az Év Vendéglőse díjjal a Magyar Vendéglátók Ipartestülete.

 

Éttermük konyháját a regionális ízek jellemzik és kedvelt, magyar fogások, melyek modern konyhatechnológiával, hagyományos receptúra szerint készülnek. - A helyi jellegzetességek mellett a hungarikumnak számító kacsamáj, mangalicahús és fogas is szerepel a kínálatunkban. Azért tartom ezt fontosnak, mert az ideérkező turisták nem arra kíváncsiak, hogy milyen pizzát tudunk sütni, hanem arra, hogy mi jellemző Sopronra, a régióra és az országra - magyarázza a családi vendéglő filozófiáját, hangsúlyozva, hogy az eddigi eredményeket a munkatársaikkal közösen érték el, akik ugyanezt az elvet vallják. A tanulókkal együtt 52 dolgozójuk van, köztük olyan kiváló szakemberek, mint Major Zsolt séf, Kocsis Dávid étteremvezető és Magyar Noel, a pékség vezetője.

Erhardt Zoltán szakmai karrierje csúcspontjának azt tekinti, amikor Angela Merkel német kancellárt és a magyar miniszterelnököt, Orbán Viktort a Páneurópai Piknik 30. évfordulóján tett soproni látogatásuk alkalmával közösen látták vendégül a budapesti Gundel Étterem csapatával. Zoltán kollégáival rendszeres résztvevője a hazai gasztro- és zenei fesztiváloknak, folyamatosan tanul, képezi magát. A jó kézműves kenyér pedig a szenvedélye.

Az Erhardt étterem konyhájában a régióra jellemző különlegességek és jellegzetes magyar fogások készülnek. Fotó: Szalay Károly

Amikor a kedvenc ételéről kérdezzük a halászlét említi, de aztán kissé elbizonytalanodik. - Minden nap főzünk napi menüt az étteremben, én is azt eszem a személyzettel együtt, nem szoktam válogatni. Egyébként szeretem a szaftos, húsos ételeket, és a ropogós csülköt se vetem meg - mondja, de közben azt is elárulja az executive chef, hogy otthon a felesége főz, aki egyébként a szerteágazó üzleti vállalkozásban is a társa. Zsuzsa tudatosan és egészségesen próbálja elkészíteni az ételeket, valamint keresi a jó minőségű, megbízható alapanyagokat, szívesen jár a piacra. Ez azért is fontos, hogy legyen erő a gyakran megfeszített napi tempóhoz, amivel egy ilyen vállalkozás vezetése jár, másrészt a 11 éves kislányuk étrendjére is figyelnek, mivel ő versenyúszó. 

- A szüleimmel közösen indítottuk el ezt a családi vállalkozást, amire mindannyian nagyon büszkék vagyunk. Arra különösen, hogy a Covid és az energiaválság sújtotta időszakban is talpon tudtunk maradni és folyamatosan kiszolgáltuk a vendégeinket. Remélem, a gyermekeink is követnek majd minket és megtalálják a számításukat a családi cégben. A fiamnak remek nyelvérzéke van, ez a turizmus területén nagy előny. Még csak 15 éves, de már most megszerezte németből a felsőfokú nyelvvizsgát - beszél büszkén a családról és a tervekről az ország legjobb vendéglőse. 

Az Év Vendéglőse díjról

Az Év Vendéglőse díjat 2001-ben alapította a Magyar Vendéglátók Ipartestülete. A díj odaítélésénél mindenkor kiemelkedő szempont az eredményesen végzett munka, a vendéglős társadalom tekintélyét öregbítő, tisztességes szakmai magatartás és a példamutató közéleti tevékenység is. A díjazott olyan vendéglős kell hogy legyen, aki szakmaszeretetével, tudásával példaképül szolgálhat a felnövekvő generációk és a pályatársak számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában