kisalfold.hu videó

2024.02.29. 16:30

Herendi nyitány címmel nyílt kiállítás a mosonmagyaróvári várban - fotók, videó

Herendi nyitány címmel nyílt kiállítás a mosonmagyaróvári vár lovagtermében: a remekművek minden korosztályhoz szólni kívánnak. Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója a hungarikum titkáról is szólt.

Mészely Réka

Herendi nyitány címmel nyílt kiállítás a mosonmagyaróvári vár lovagtermében. Fotó: Kerekes István

Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám cselló- és hegedűművészek Johannes Brahms Magyar táncok című művével fogadták a Herendi nyitány című kiállításra érkezőket a vár lovagtermében. A különleges esményre ellátogattak a japán nagykövetség munkatársai is, a szigetországban is népszerűek a herendi termékek. 

Herendi nyitány. Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója vezeti körbe a látogatókat, köztük a japán nagykövetség munkatársait. Fotó: Kerekes István
Herendi nyitány. Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója vezeti körbe a látogatókat, köztük a japán nagykövetség munkatársait. Fotó: Kerekes István

A herendi porcelánok titka

– Kulturális és értékteremtő missziónk, hogy vigyük szerte a világban a herendi porcelán hírét – emelte ki köszöntőjében dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, aki a kézműves termékek sikerének titkára is rávilágított. Mint elmondta, első lépésként kellett a világkiállítások sikere. Példaként említette az 1851-es londoni kiállítást, melyen Viktória angol királynő vásárolt egy kínaizáló pillangós, lila peóniás készletet a windsori kastélya számára. Ez a Viktória minta vált Herend szimbólumává. A tizenkilencedik század óta fontosak a kiállítások a vállalkozás életében, évente mintegy százötven hazai és külföldi helyszínen mutatják be a porcelánok varázsát, ezzel is építve Magyarország imázsát. 

Kulturális és értékteremtő missziónk, hogy vigyük szerte a világban a herendi porcelán hírét

Dr. Simon Attila még kiemelte: a herendi porcelán Hungarikum, a Magyar Örökség része. Jelenleg 16 ezer különböző fehér forma és 4 ezer különböző festett minta készül itt, összesen mintegy 64 millió különböző porcelán termék. A titkok között sorolta még a festékreceptúrákat, a festékszíneket. 872 színnel dolgoznak, érdekességként megjegyezte: eddig a Ferrari-pirosat nem tudták csak előállítani.

Tradíció és innováció

Árvay István mosonmagyaróvári polgármester arról beszélt, hogy a felújított vár méltó helyszín egy ilyen csodálatos kiállításhoz, mely értékek egymást is erősítik. 

Dr. Tóth Tamás, a Széchenyi Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának dékánja a 206 éves agrártudományi akadámiát mutatta be, ahol most szintén hasonló jelszavakat tűztek zászlójukra, mint a Herendi Porcelánmanufaktúránál: tradíció és innováció. A kar vezetője büszkén sorolta a kilenc nemzedéknyi gazdászok közül kikerülő művészeket. 

Az értékes tárlat, a Herendi nyitány április 30-ig látható a vár lovagtermében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában