Felelős állattartás

2024.02.04. 11:10

Akció az ivartalanításért - A Győri Puha Praclik Egyesület a gazdikat segíti a kapott támogatásból

Jó célokra és mások megsegítésére költik az önkormányzati támogatást.

Simon Roberta

Fodor Bernadett és Rikovics Anita a Puha Praclik egyesülettől Lord Byron dupla pozitív mentvényükkel.

Fotó: Simon Roberta

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a győri közgyűlés 30 millió forintot biztosított a Győrben működő, állatvédelmi vagy természetvédelmi célok elérésében közvetlenül feladatot vállaló civil szervezetek és nonprofit gazdasági társaságok támogatására. A támogatási összegek megérkeztek, melyből a Győri Puha Praclik Egyesület 4,8 millió forintot kapott.

– Nagyon örülünk, hogy megkaptuk a támogatást, illetve hogy az adó 1 százalékból is közel 13 millió forint gyűlt össze tavaly. Akkor is és most is szeretnénk egy részéből kedvezményes ivartalanítási akciót indítani – árulta el Rikovics Anita, az egyesület alelnöke. 

Sajnos nemcsak régiónkban, de az egész országban csökkent az adakozóképesség, ami miatt egyre több állatvédelmi egyesület, szervezet kerül nehéz helyzetbe. A Puha Praclik eszközfejlesztésre, orvosi költségekre és ivartalanításra fordítja a támogatásokat. 

A cicagazdik anyagi terheit csökkenti az ivartalánítási akció

– Ezúttal 2,4 millió forintot fordítunk az akcióra, és csak a Győrben és környékén élő gazdiknak szeretnénk segíteni abban, hogy jelképes összegért ivartalaníthassák kedvencüket februárban. Tudjuk, hogy sokan nem tehetik meg, hogy több tízezer forintért ivartalanítsanak, viszont 

a nem kívánt szaporulat megelőzése érdekében ez a legjobb lépés. 

Tavaly összesen 6 millió forintból 364 cicát ivartalanítottunk – hangsúlyozta az alelnök. 

Erőn felül teljesítettek

– Tavaly maximumlétszám miatt többször is nemet kellett mondanunk néhány árva cicára. Szerencsére bővült a csapat, így több ideiglenes befogadóval tudunk együtt dolgozni. Fodor Bernadett-tel lett teljes a csapatunk, így lettünk egy kerek egész. A nyári szezonban 160 macskáról tudunk gondoskodni, a hűvösebb hónapokban viszont csak 100-110 cicát tudunk elhelyezni, mivel a külső kennelekben nem tarthatjuk őket ilyenkor. Ez a szám is már lélektani határ volt tavaly, hálás vagyok, hogy az önkénteseink ismét erőn felül teljesítettek. Ha már a számokat nézzük, tavaly több mint 300 cicát fogadtunk be és 198-at adtunk örökbe. Voltak közülük néhányan, akik visszakerültek az egyesülethez, viszont a legtöbben szerető gazdira találtak – fejtette ki Anita, aki nem egyedül, hanem a legújabb csapattaggal, Fodor Bettivel és egyik mentett cicájukkal érkezett szerkesztőségünkbe. 

Dupla pozitív

Lord Byron egy pihe-puha, hat év körüli brit rövidszőrű kandúr. – Vecsés környékéről mentettük, és akármilyen meglepő, utcacicaként élte mindennapjait. Sajnos a szaporítók hatására több betegséggel is meg kellett küzdenie, mára az állapota sokat javult, viszont dupla pozitív. Ez azt jelenti, hogy csak egyedüli cicaként, vagy olyan helyre fogadható örökbe, ahol szintén AIDS-es és leukózisos macska él. Sajnos emiatt nehezebb örökbe adni, mert sokan félnek tőle, pedig csak eggyel többször kell orvoshoz vinni, mint egy egészséges praclist – emelte ki Betti. Hozzátette: – Remélem, ez a nyugodt természetű, lustálkodó kis brit rövidszőrű is családba kerül, ugyanis érezhetően fellendült az örökbefogadási kedv. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában