Szűrővizsgálattal megelőzhető a daganatos megbetegedés

2024.02.04. 19:08

A Soproni Gyógyközpont idén is csatlakozott a február 4-i rákellenes világnaphoz

Céljuk, hogy felhívják a figyelmet daganatos betegségben szenvedőkre, valamint tudatosítsa a megelőzést segítő szűrővizsgálatok jelentőségét.

Papp Fanni

Forrás: Schutterstock

A február 4-i rákellenes világnapot globálisan kiemelt jelentőségű eseményként tartják számon. Célja, hogy ráirányítsa a társadalom figyelmét a daganatos betegségben szenvedőkre, valamint tudatosítsa a megelőzést segítő szűrővizsgálatok jelentőségét, ugyanis a megbetegedés bárkit érinthet kortól, nemtől, származástól függetlenül. Magyarországon is súlyos népegészségügyi problémát jelentenek: évente több mint 32.000 ember halálát okozzák. Ez a szám európai viszonylatban is magas, és jelentősen hozzájárul a népességfogyáshoz.

A daganatos halálozás csökkentésére a megelőzés, a korai felismerés és kezelés a legígéretesebb megoldás. Ezt a célt szolgálják a különböző szűrővizsgálatok, melyek két nagy csoportra oszthatók: szervezett és alkalomszerű szűrésekre. Szervezett szűrés keretében az érintettek meghatározott időközönként meghívó levelet kapnak méhnyak-, emlő-, és vastagbélszűrésre. A Soproni Gyógyközpont szűrőhelyszínként folyamatosan segíti mindhárom népegészségügyi szűrőprogram működését.

A szűrővizsgálatok jelentőségét alátámasztják a szomorú statisztikai adatok. Hazánkban évente több mint 11.000 új vastagbélrákos esetet fedeznek fel. A betegség mind a nők, mind a férfiak körében a második leggyakoribb halálok Magyarországon. Az emlőrákos megbetegedést mintegy 5-7000 alkalommal fedeznek fel évente. A mammográfiás szűréssel már korai stádiumban észlelhető a daganat. Mintegy ezer-ezerkétszáz új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak hazánkban évente, és közel 400-450 nőt veszítünk el a betegség következtében. A méhnyak korai stádiumú daganatai sejtvizsgálattal (citológiai szűréssel) kimutathatók és megfelelő kezeléssel 100 százalékban gyógyíthatók.

A szűrések nem csak szervezettek, hanem alkalomszerűek is lehetnek, melyeket a szakemberek vagy maguk a páciensek kezdeményezhetnek. A Soproni Gyógyközpont szakrendelései a népegészségügyi szűrőprogramok mellett további szűrővizsgálatok elvégzését is biztosítják. Beutalási rendjükről és az előzetes időpontfoglalás menetéről a kórház honlapjának (www.sopronigyogykozpont.hu) „Szakrendelések” menüpontjában érhető el részletes információ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában