Újabb jeges rekord

2024.01.24. 14:13

Negyvenöt perc a fagyos Mosoni-Dunában - Extrém kihívást teljesített a győri Dobai János - fotók

Negyvenöt percet úszott szerdán a Moson-Duna fagyos holtágában a győri Dobai János.

Gyurina Zsolt

Fotó: Nagy Gábor

- Most egy percig szoktatom a szervezetem a sokkhatáshoz, aztán lemerülök - mondta tegnap az Aranypart II szabadstrandjának vízében, egy kisebb lékben állva Dobai János a sajtó parton didergő képviselőnek, miközben kezével szelíden arrébb tessékelt egy-egy nagyobb jégdarabot. Az extrém kihívások győri élharcosa nem hivatalos országos rekordra készült, különösebb felhajtás nélkül. A holtág vize számítása szerint egy fokos lehetett, tetejét végig néhány centiméteres jégtakaró fedte. - Szeretem a kihívásokat, határaim feszegetését. Az évek alatt egyre bátrabb lettem, egyre több időre mentem bele, egyre hidegebb ízbe. Szerintem bármeddig képes vagyok elmenni. Az ember agya csodás, ha megmondjuk neki, hogy mit érezzen, úgy viselkedik - tette hozzá.

Dobai János sportedző, illetve Finnországban az építőiparban dolgozik. A férfi rendszeresen úszik a jeges vízben. Tíz éve kezdte el a hideg vizes merüléseket. Van sportmúltja, 25 éven keresztül bokszolt, jelenleg fiatalokat edz. A mezítlábas futás szintén az egyik kedvence, múlt héten a Duna töltésén futott el az újfalusi kavicsbányáig a mínuszokban, vagy éppen a jeges vízben. A talpat azért ez nagyon megviseli, jegyzete meg halkan.

- Nem készültem a rekordkísérletre, mert mindig edzésben vagyok. Eleinte az hittem, fázni fogok, de nem: kint, a parton rosszabbul viselem a hideget. A múlt héten a jég alatt 18-20 méter úsztam le. A feladás szót kitöröltem a szótáramból - jegyezte meg az extrém úszó. Hetente kétszer-háromszor mártózik meg a Moson-Duna holtágában, 20 percekre, fél órákra. Emellett baráti társasággal, amelynek tagjait inspirálja, vasárnap délelőttönként szintén kijárnak fürdőzni hóban-fagyban. Ha egyedül merül le, akkor valaki, egy jóbarát biztosításként azért mindig elkíséri extrém alkalmaira. Érdeklődésünkre kifejtette, a táplálkozás természetesen fontos, különösen a sók: ezt néhány katona mangalicaszalonna, sonka elfogyasztásával biztosítja, mint mondta, mióta ezt eszi, azóta még nem húzta görcs a lábát. Egy kávét, pohár vizet is megiszik, ennyi elég a szervezetének, Utána sincs szüksége különösebben arra, hogy felmelegítse a testét: hazamegy, és otthon is hideg vízzel zuhanyozik évek óta. A megfontolt lélegzetvétel viszont nagyon fontos.

- A családom aggódik értem, de már hozzászoktak a különös dolgaimhoz. A 19 éves fiam időnként elkísér nézőként, legutóbb szilveszterkor tartott velem, amikor Ábrahámhegynél úsztam egyet a fagyos Balatonban - felelte. Amíg mi a partról néztük rekordkísérletét, és ellenárva a csábításnak, nem társultunk hozzá, addig Dobai János rekordot ért el. Tudomása szerint senki más nem töltött még ennyi időt, nem úszott ilyen sokáig a jeges vízben, szerdán éppen 45 percet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában