kisalfold.hu podcast

2024.01.07. 07:25

Lendüljünk újra formába - Egresitsné Tóth Zitával és Németh Dániellel beszélgettünk

Egresitsné Tóth Zita táplálkozási tanácsadó és Németh Dániel sportrehabilitációs edző volt podcaststúdiónk vendége, akiket arról kérdeztünk, hogy az ünnepek alatt felszedett kilókat hogyan lehet leadni és az ideiglenes húsmentes táplálkozás mennyire hat jótékonyan szervezetünkre.

Varga Henrietta

Egresitsné Tóth Zita és Németh Dániel azt vallja, hogy az életmódváltás során a legcélravezetőbb a fokozatosság Fotó: Máthé Daniella

Szinte nincs olyan ember, aki az ünnepi lakomáknak köszönhetően ne szedne fel magára kisebb-nagyobb túlsúlyt az év elejére. Sajnos télen a kevesebb mozgás miatt eleve hajlamosabbak vagyunk a hízásra, és még az év végi lakomák is rajtunk hagyják nyomaikat. Szerencsére van megoldás arra, hogy az óévben ránk rakódott felesleget ledolgozzuk.

Hallgassa meg!

- Tudni kell, hogy a hidegebb időszakokban egy kicsit a saját testünk is ellenünk dolgozik, télen a melegítés miatt plusz energiára van szüksége szervezetünknek és jobban kívánjuk a nehezebb ételeket, az édességet is. Az ünnepek alatt pedig finomabbnál finomabb falatokkal kínálnak bennünket és ilyenkor hajlamosak vagyunk a kevésbé egészséges ételeket választani. Elhatározás nélkül azonban nem érdemes nekiállni a felesleg leadásának, hiszen enélkül bármit is teszünk nem fog menni - kezdte Egresitsné Tóth Zita.

- Amennyiben az elhatározás megvan, csak el kell indulni az úton és ha egyedül nem megy, segítséget kell kérni, nem szabad feladni. Ha az ünnepeket követően hirtelen kezdünk el diétázni az ugyanolyan rossz, mint az ünnepek alatti túlevés. Mindenképpen a fokozatosság elvét javaslom, szépen lassan, lépésről-lépésre kezdjünk neki. Például próbáljunk meg egy-egy olyan hetet bevezetni, amikor kevesebb húst és több zöldséget eszünk, de akár átmenetileg, a teljes húsmegvonást is kipróbálhatjuk, jót fog tenni, meghálálja emésztőrendszerünk - tette hozzá a szakember.

- Nagyon fontos az, hogy a megfelelő mozgásformát megtaláljuk akár az ünnepek alatt is, hiszen a vendégvárás vagy vendégjárás közben is van olyan időszak, amikor a mozgás valamely formája beiktatható - vette át a szót Németh Dániel. - Nem feltétlenül kell konditerembe járni, lehet futni, szabadtéri kondiparkot használni vagy csak egy jót sétálni, kirándulni a családdal, a lényeg, hogy ki-ki a saját magának megfelelő mozgástípust válassza. Lényeges, hogy szakítsunk időt arra, hogy egy, másfél órát foglalkozzunk a testmozgással, így a közérzetünk is sokkal jobb lesz - egészítette ki Dániel.

Azt vallom, hogy nem azért sportolunk és edzünk, hogy jól nézzünk ki, véleményem szerint az egészségünk érdekében kell sportolni. Ha valaki örömét leli benne, fokozatosan és rendszeresen, változatos formában végzi a testmozgást, akkor meg lesz az esztétikum és az egészségünkért is sokat tehetünk

- zárta a beszélgetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában