kisalfold.hu podcast

2024.01.28. 09:05

Kaptáron innen, mézen túl - Nagy Balázs méhész volt a vendégünk + mézes receptek

Propolisz, méhpempő, méhviasz, méhméreg, bármi jön ki a kaptárakból, annak mi hasznát vesszük. Nagy Balázs a Zümi Méhészet méhésze volt podcast stúdiónk vendége, akivel ezúttal ezekről a termékekről beszélgettünk.

Pozsgai Kitti

Nagy Balázs

Kiderült, hogyan és milyen problémák kezelésére alkalmasak a különböző mézfajták, mitől ikrásabb az egyik méz, mint a másik.

Hallgassa meg!

Egyéjszakás banános zabkása chiamaggal

Hozzávalók: 4 ek. zabpehely , 2 ek. chiamag , 2 doboz görög joghurt , 2 db banán , méz.
Elkészítés: a banánt meghámozzuk és felkarikázzuk. A görög joghurtba poharanként 1–1 kanál chiamagot teszünk és összekeverjük, majd hozzáadunk 2–2 evőkanál zabpelyhet is. Két kisebb befőttesüvegbe kanalazunk a zabpelyhes-chiamagos joghurtból, majd banánkarikákat teszünk rá, amire ismét joghurtot rétegezünk. Ha megteltek a befőttesüvegek, lezárjuk, és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük őket. Másnap reggel fogyasztjuk.

Egyéjszakás banános zabkása chiamaggal

Mézes-sörös sült oldalas

Hozzávalók: 1,3 kg sertésoldalas , só, 1 dl étolaj vagy olvasztott zsír, 2 tk. pirospaprika, 2 tk. őrölt kömény, 1,5 tk. bors, 1 ek. majoránna, 2 tk. fokhagymapor, 2 ek. méz, 2 dl világos lager sör, 5 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma.
Elkészítés: az oldalast előkészítjük: az esetleges faggyúsabb részeket levágjuk, a húst feldaraboljuk, alaposan megsózzuk mindkét oldalát, majd egy tepsibe rendezzük. Elkészítjük a pácot: egy kis tálba öntjük az olajat, fűszerezzük a pirospaprikával, az őrölt köménnyel, a borssal, a majoránnával és fokhagymaporral. Az egészet alaposan összekeverjük, majd ezt a pácot a húsokra öntjük, s kézzel alaposan belemasszírozzuk a húsba. A pácolt oldalast letakarjuk, és hűtőbe tesszük minimum 5–6 órára, de ha egy éjszakára rakjuk be, az még jobb.A pihentetési idő letelte után a sütőt előmelegítjük 130 fokra. Egy tálba rakjuk a mézet, felöntjük sörrel, majd az egészet alaposan összekeverjük, hogy a méz feloldódjon. A mézes-sörös keverékkel meglocsolgatjuk a pihentetett oldalasokat, rászórjuk a fokhagymagerezdeket és a megtisztított, cikkekre vágott vöröshagymát. A tepsit lefedjük alufóliával, és a 130 fokosra előmelegített sütőbe rakjuk 2 órára. Ha letelt az idő, kivesszük, leszedjük az alufóliát, a sütő hőmérsékletét 170 fokra emeljük, megfordítjuk a húsdarabokat, és 20–25 percig sütjük még, amíg szép pirosra nem pirulnak.

Mézes-sörös sült oldalas

Marlenka

Hozzávalók: a tésztához: 10 dkg  vaj, 20 dkg cukor, 10 dkg méz, 1 tk. ételecet, 2 tk. szódabikarbóna, 2 db tojás, 3 ek. kakaópor, 50 dkg liszt.
A krémhez: 3 tubus cukrozott sűrített tej, 25 dkg puha  vaj vagy margarin.
Elkészítés: a marlenkatésztához összemelegítjük a vajat a cukorral és a mézzel, majd hozzáadjuk az ecettel elkevert szódabikarbónát. Amikor a keverék langyosra hűlt, simára keverjük a tojással, s hozzászitáljuk a kakaóporral elkevert lisztet. Az egészet alaposan összegyúrjuk, majd a marlenkatésztát öt egyforma részre osztjuk. A tésztagombócokat enyhén lisztezett felületen egyenként kb. 20×30 cm-es nagyságúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon, kb. 5–6 perc alatt egyenként megsütjük. A kihűlt tésztalapokat egymásra helyezzük, és a széleket körben egyenesre levágjuk. A leeső tésztát késes aprítóval morzsásra aprítjuk. A krémhez a sűrített tejet üvegtálba nyomjuk, majd vízgőz fölött addig kevergetjük, amíg enyhén karamellás színt nem kap és kissé besűrűsödik (kb. 30–35 perc). Hagyjuk lehűlni. A kihűlt krémet a vajjal habosra keverjük, majd betöltjük vele a piskótalapokat úgy, hogy a tetejére is jusson. Végül megszórjuk a marlenka tetejét a tésztamorzsával, és 1–2 napig hűvös helyen pihentetjük. Fontos, hogy kínálás előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.

Marlenka

Sült fűszeres céklasaláta

Hozzávalók: 4 db cékla, 2 ek. olívaolaj, 1 mk. köménymag, 1 mk. rózsabors, 1 csipet só, 2 ek. méz, 1 ek. balzsamecet, újhagyma.
Elkészítés: a céklát alaposan megmossuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és puhára főzzük. Amikor puhára főtt, leöntjük róla a vizet, kihűtjük teljesen, majd megpucoljuk és kisebb kockákra vágjuk. A köménymagot egy serpenyőbe tesszük, majd kevés olajon pár pillanat alatt megpörköljük. Ezután egy mozsárba öntjük, hozzáadjuk a rózsaborsot, majd finomra őröljük. Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük, hozzáadjuk a felkockázott céklát, és rázogatva, kevergetve pár percig pirítjuk. Közben sózzuk, megszórjuk a rózsaborsos-köménymagos keverékkel, rácsorgatjuk a mézet és a balzsamecetet, majd 2–3 percig pároljuk. Levesszük a tűzről és kihűtjük. Tálalás előtt a céklasalátát ízlés szerint megszórjuk vékonyra szeletelt újhagymával, és úgy kínáljuk.

Sült fűszeres céklasaláta

Mézes körtebefőtt

Hozzávalók: 1,5 kg körte, 1 db citrom leve, 70 dkg cukor, 7 db fahéjrúd, 10 dkg méz.
Elkészítés: a meghámozott körtéket félbevágjuk, majd a magház eltávolítása után azonnal megöntözzük a citromlével.
A cukorból és 1 l vízből szirupot főzünk. Miután a cukor teljesen feloldódott, hozzáadjuk a körtedarabokat, és tovább forraljuk 10 percig. A körtét és a fahéjat elosztjuk a sterilizált csavaros vagy csatos befőttesüvegekben. A szirupot levesszük a tűzről, belekeverjük a mézet, és forrón rátöltjük a befőttre. Az üvegeket légmentesen lezárjuk, majd 5 percre fejtetőre állítjuk.

Mézes körtebefőtt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában