Visszatértek

2024.01.26. 08:30

Bogotai gyerekek táncolnak a Győri Balettel Kolumbiában

Még egy év sem telt el a tavalyi fellépésük óta, a Győri Balett ismét Bogotába repült, keresztül az Atlanti-óceánon több mint 10 ezer kilométert megtéve, hogy estéről estére elkápráztassa 1300 fős közönséget a Teatro Mayor Julio Mario Santo Domingo színház színpadán. Velekei László balettigazgató nagysikerű Anna Karenina koreográfiáját négy alkalommal mutatják be, melyeknek gyermekszereplői ezúttal a helyi tánciskola növendékeiből kerültek ki.

Simon Roberta

Forrás: Győri Balett

Velekei Lászlót a Győri Balett igazgatóját telefonon értük el, szerda délután hívtuk magyar idő szerint, miközben ott épp a reggeli első kávéjukon voltak túl. -Remek volt a szervezés, ezúttal is gördülékenyen átutaztunk a fél világ felett, és épségben landoltunk. A bőröndjeink, a jelmezek és a díszlet is időben megérkezett Bogotába. Stabil 23 fok van, de néha kicsit szelesebb az idő. A napnak elképesztő ereje van, meg is pirultunk. Nagyon barátságosan fogadtak minket, csakúgy mint korábban. Elképesztően segítőkészek a kolumbiai emberek - mondta el a balettigazgató.

Folytatásról is tárgyalnak

- Ahogyan mi is, úgy ők is különleges pillanatnak élik meg, hogy egy magyar társulatot fogadhatnak. Az elmúlt 45 évben mindig képviselte a Győri Balett a várost nemzetközi szinteken, ez pedig most sincs másként. Külön öröm, hogy második alkalommal lehetünk Kolumbiában és nem titok, hogy már egyeztetünk a folytatásról - emelte ki.

Tavaly egy zenei fesztivál keretében léphetett színpadra a balettegyüttes, akkor a francia témakörre egy új darabot is koreografált Velekei László, valamint bemutatták két nagysikerű darabjukat, a Bolerot és a Movements to Stravinsky-t.

A bemutatkozás olyan jól sikerült, hogy januárban már csak a társulatot hívták, hogy megmutassák a latin-amerikai közönségnek az Anna Kareninát. Az igazgató elárulta, hogy már tárgyalnak a Skarlát betű előadásairól is.

Forrás: Győri Balett

Helyi növendékkel mutatják be az Anna Kareninát

Ebből adódik a kérdés, hogy egy ilyen sokszereplős és gyerektáncosokat is felvonultató darabot, hogyan lehet az Atlanti-óceánon túl is megszokott minőségben bemutatni.

- Sikerült végül az egész társulatot elhozni Bogotába, a gyerekeket viszont édesapaként sem mertem volna ilyen messzire elengedni. Úgy döntöttünk, hogy kapcsolatba lépünk egy helyi tánciskolával, így végül profi növendékek fogják helyettesíteni a győri gyerekszereplőket a négy előadás erejéig. Már túl vagyunk a betanító próbákon, aranyos, lelkes kis csapattal dolgozhatunk együtt, ami sok izgalmat tartogat még nekünk - fejtette ki Velekei László.

A nemzetközi kapcsolatépítés része, hogy a közösséget is összehozza, ezért az iskola felnőtt tanulói a Győri Balett művészeivel közösen gyakorlatoznak. - Igyekszünk a világ minden táján megtalálni a kapcsolódási pontokat, hiszen a tánc a közös nyelvünk. A Tosín Ballet Academy hallgatói ráadásul hamarosan Budapestre utaznak a Balett Grand Prix-re, amelyet idén a Magyar Táncművészeti Egyetem rendez meg - fűzte hozzá.

Bogota két arca

Velekei László kiemelte: Az ilyen és ehhez hasonló turné, nagyon izgalmas, és teljesen más kultúrába csöppennek bele. -Kicsit több idő kell az akklimatizálódáshoz vagy hogy megszokjuk a klímát, hiszen teljesen más 2600 méter magasan mozogni. Lehetőségünk lesz még jobban felfedezni a környéket. Élvezzük Kolumbiát, de vágyunk haza is. Győrbe visszatérve sem fogunk unatkozni, hiszen folytatjuk az új premierünk, az Abigél próbáit, melynek bemutatója február 28-án lesz - hangsúlyozta az együttes vezetője.

- Bogotában közel 10 millióan élnek, hatalmas város. Tavaly az óvárosi részen laktunk, így megismerhettük az igazi oldalát is. Idén viszont külvárosi részen kaptunk szállást, ami miatt eleinte kicsit bánkódtunk, hiszen tervezgettük, hogy visszatérve ismét meglátogatjuk a jól bevált helyeket. Néhány nap elteltével rájöttünk, hogy sokkal jobb így, mert megtapasztaljuk Bogotának ezt az arcát is, ahol modernebb, amerikai stílus már jobban érvényesül - árulta el az igazgató.

Szuvenír nélkül nem is lenne igazi egy ilyen hosszú út, viszont a Győri Balett nem érkezett üres kézzel Kolumbiába. - Hoztunk magunkkal néhány magyar különlegességet ajándékba, a befogadóink többek között pálinkát is kapnak - mondta nevetve Velekei László.

Visszatérve Győrbe bemutatják az Abigélt

A balettigazgató a közelgő premierrel kapcsolatban elmondta azt is, hogy három fronton gondolkodnak a repertoárt illetően. -A zászlós hajóink a nagyszínpadi darabok, mint a Peer Gynt, Anna Karenina, Skarlát betű. Emellett fontosak a kisszínpados programjaink, melyeket könnyebb utaztatni és általában kísérleti darabok vagy szimfonikus balettek. Illetve kiemelt szerepet játszanak az életünkben a legkisebbeknek szóló gyermekelőadások. Úgy éreztük kell egy tematikus darab, amely megszólítja a fiatalokat - részletezte Velekei László, akinek régi, dédelgetett álma volt, hogy egyszer az Abigélt színpadon láthassa. Viszont nem akart koreográfiát készíteni, hanem sokkal inkább egy friss, izgalmas mozgásvilággal rendelkező hölgyet kért fel erre a feladatra. Szöllősi Krisztina az idei szezontól már a Győri Balett tagja, és az Abigél című előadással mutatkozik be Győrben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában