Ez történt

2024.04.29. 15:37

Erről írt a Kisalföld 40 éve: jó évet zárt a győri Rába

Cs. Kovács Attila

20 éve írtuk: Pályázik és remél Kapuvár

A kapuvári képviselő-testület legutóbbi ülésén úgy határozott: pályázik a SAPARD-program Falufejlesztés és felújítás című kiírására. Az európai uniós előkészítő alap az egységes településkép kialakítását segíti, az önkormányzat az elnyert támogatásból a városháza előtti parkot szeretné rendbe tetetni. Az elnyerhető összeg maximálisan 50 millió forint, ami a beruházás 75 százalékát jelentheti, azaz a fennmaradó 25 százalékot a városnak önerőből kell előteremtenie. Az önkormányzat szintén pályázat benyújtásáról döntött a megyei területfejlesztési tanácshoz. Az elnyerhető maximum 5 millió forintból a polgármesteri hivatal elektromos vezetékrendszerét, valamint a vizesblokkokat korszerűsítenék. A képviselő-testület reagált a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának felzárkóztató pályázatára is. Arról döntöttek, hogy 200 ezer forintos önrész biztosításával és a 600 ezer forintos nyerhető támogatásból a könyvtár állományát bővítik. 

30 éve írtuk: Megdobbantak a szívek: sokgyermekes szülőket köszöntöttek Sopronban

- A legszebb, s egyben legnehezebb feladat a gyermeknevelés - mondta Fejes Zoltán polgármester tegnap délután a soproni városháza dísztermében, az önkormányzat által első alkalommal megrendezett anyák napi ünnepségen. A nagyteremben, a képviselők helyén, most negyvenhárom meghatódott szülő ült. Ők azok a soproni asszonyok, akik szerepelnek a szociális hivatal nyilvántartásában, mert otthonukban négyen vagy még többen mondják, kiáltják nekik a legszebb magyar szót, Édesanya! - Anyák napján a legridegebb szívek is megrezdülnek, sietünk kimondani addig titkolt érzéseinket, elmulasztott szavainkat - folytatta a polgármester, majd erőt, egészséget s türelmet kívánt vendégeinek. Fejes Zoltán köszöntője után a Hunyadi János Általános Iskola harmadik osztályos tanulói adtak műsort, verssel, énekkel, tánccal szórakoztatva a meghívottakat, majd átnyújtották saját készítésű üdvözlőlapjaikat. Ezt követően a polgármester egyenként köszöntötte az anyukákat, köztük Szarvas Ottónét, 13 gyermek édesanyját és Papp Gézát, az egyetlen meghívott apukát, aki négy gyermekét neveli egyedül. Fejes Zoltán mindnyájuknak átnyújtotta az önkormányzat ajándékát: egy-egy szál virágot és tízezer forintot. A megható ünnepség Gergácz Erzsébet aranyérmes versmondó szavalatával ért véget. 

Forrás: Kisalföld Archív

40 éve írtuk: A húsz milliárd határán a Rába MVG 

A gyarapodás forrása , a termelékenység. 

A tavalyi év jó munkájának eredményét ünnepelte tegnap a Rába Magyar Vagon- és Gépgyár. A nagyvállalat küldöttjei, legjobb dolgozói, a brigádok képviselői az MVG Wilhelm Pieck úti központi gyárában rendezett ünnepségen vehették át a Kiváló Vállalat címet. Az eseményen részt vett Havasi Ferenc, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, dr. Kapolyi László ipari miniszter, Háry Béla, a megyei pártbizottság első titkára, dr. Lakatos László, a győri városi pártbizottság első titkára, Zámbó József, a győri városi tanács elnöke, Baranyai Géza, a Vasas Szakszervezet titkára és Császár Károly, az SZMT titkára. 

Forrás: Kisalföld Archív

Három tervidőszak alatt megötszöröződött a Rába Magyar Vagon- és Gépgyár termelése és 1983-ban megközelítette a 20 milliárd forintot. Természetesen vétkes egyoldalúság lenne csupán ezt az egyetlen adatot kiragadni. Eközben történt egy s más a Rába háza táján. Nem gyártócsarnokok, hanem Rába emblémás gyárak gazdagították, korszerű termelőberendezések százai és százai, újra lett motorgyára, váltott profilt és szemléletet is gazdálkodásában. Egyetlen rovatban kisebbedtek csupán a számok: a valamikor huszonkétezresnek emlegetett nagyvállalat létszáma időközben tizennyolcezer alá csökkent. Tavaly a tovább mérséklődő létszámmal közelítette meg a Rába a 20 milliárdos termelést, növelve esztendő alatt 7 százalékkal a gyártást. Ilyen módon fölösleges lenne a bizonygatás: egyetlen forrása volt gyarapodásának, a termelékenység, az okosabb, ésszerűbb, hatékonyabb gazdálkodás. 

A nagyvállalat nem rubel elszámolású kivitele a tervezett 20 millióval szemben 84 millió dollár volt. A Rába teljesítette szocialista exportját és eleget tett hazai kötelezettségeinek. Ugyancsak jókora summát tenne ki azoknak a korszerű, Rába által készített mezőgazdasági erő- és munkagépeknek az értéke, amelyek idehaza maradtak, és amelyek tőkés behozataltól kímélték meg a magyar mezőgazdasági üzemeket. A vállalat tavalyi eredménye két és félmilliárd forint. Ez utóbbinak 17 százalékos, valamint a Rába jövedelmezőségének 13 százalékos növekedése, továbbá az eredményes deviza kitermelés 4,3 százalékos bérszínvonal-emelkedést tett lehetővé. Ennyit a számokról. Miközben a gépipari cégek világszerte a piac szorításában dolgoztak, miközben a hazai gépipar teljesítményben, az exportképes gyártmányok kihozatalában és termelésében, szerkezetváltásban és egyáltalán piacpolitikájában alatta maradt a várakozásnak, a Rába nem kevésbé érezve az általános gazdálkodás kétségtelenül meglévő nehézségeit, alaposan a hazai átlag fölött produkált. 

Bognár Péter, a Rába szakszervezeti bizottságának titkára a kiváló vállalati ünnepségen azokról az erőfeszítésekről beszélt, amelyekkel a nagyvállalat kiérdemelte a kiváló címet és azokról a változásokról, amelyek tavalyi munkája után gazdagítják a Rába MVG-t. Ezt követően dr. Kapolyi László a Vasasszakszervezet és az Ipari Minisztérium nevében köszöntötte a résztvevőket. 

— Ezekben a napokban szerte az országban azokat köszöntjük és ünnepeljük, akik a jók között is kiemelkedőt nyújtottak. Május elsejéhez közeledve a termelőmunkát és az alkotó embert ünnepeljük. Ha visszatekintünk a Rába több évtizedes történetére, azt lehet kielemezni belőle, hogy ez a kollektíva mindig tudott és kész volt újítani, váltani, hogy az ipartól elvárt rugalmassággal és leleményességgel gazdálkodik ma is. Ez a gyár folyamatosan változtatva termékszerkezetét, olyan országos programokhoz kapcsolódott, mint a közúti járműfejlesztés, vagy éppen a magyar mezőgazdaság munkaeszközeinek korszerűsítése. Közben mind magasabb műszaki színvonalra emelte gyártókapacitását, s lehetőséget teremtett a hozzákapcsolódó ágazatok képviselőinek, hogy megfeleljenek a mind magasabb követelményeknek. A miniszter ezeknek a törekvéseknek tulajdonította, hogy ma a Rába termékeinek 75 százalékát exportálni képes, hogy a nem rubel elszámolású kivitelben a gépipar második, s az ipar negyedik legeredményesebb vállalata. — Változik az értékrend — mondta dr. Kapolyi László —, mindenen áttör a teljesítmény. Olyan típusú és jellegű munkára van ma szükség, ami az önök kollektívájának tevékenységét jellemzi. Gratulálok tavalyi eredményükhöz, mely az önök alkotó tevékenységének a méltó elismerése. — Ezt követően dr. Kapolyi László átadta a Kiváló Vállalat címet tanúsító díszoklevelet a kollektíva három képviselőjének. Az ünnepségen ezután a Központi Bizottság titkára szólt a résztvevőkhöz. 

— A Központi Bizottság és a kormány tisztelettel üdvözli a jelenlévőket és rajtuk keresztül a gyár valamennyi dolgozóját. Engedjék meg, hogy tavalyi munkájukhoz szívből gratuláljak. — Havasi Ferenc ezután a Központi Bizottság április 17-i üléséről szólt. Mint mondta, arról döntött a plénum, mit kell tennünk. hogy eredményesebben gazdálkodjunk. — A Központi Bizottság sorsdöntő kérdésben hozott határozatot melyet ha végrehajtunk, feljegyzi érdemeinket a gazdaságtörténet. A Központi Bizottság titkára hangsúlyozta: a gazdaságirányítás olyanféle eszköz, mint egy jó szerszám, segíthet a munkában, önmagában azonban bármilyen jó gazdaságpolitika sem oldhat meg mindent. Nem teremthet például korszerű munkástudatot. — Ez a gyár példája annak, hogy tudott a régi irányítási rendszerben is és ma is kénes jól dolgozni. Havasi Ferenc Michelangelo híressé vált mondására utalt, miszerint minden sziklában benne rejtőzik a halhatatlan alkotás, csak ki kell tudni vésni belőle. 

— Az önök kollektívája képes volt élni a lehetőségeivel. Szeretnék gratulálni közvetlenül Horváth Ede vezérigazgatónak, a legközvetlenebb munkatársainak, mindazoknak, akik fizikai és szellemi tevékenységükkel hozzájárultak tavalyi munkasikerükhöz. Havasi Ferenc ezután átadta a Rába kollektíváját képviselőknek Kádár Jánosnak, a Központi Bizottság első titkárának gratulációját és szívélyes jókívánságait. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában